Президент підписав закон про святковий день на Різдво за григоріанським календарем.

 

Президент України Петро Порошенко підписав закон про встановлення святкового вихідного дня 25 грудня, на день Різдва за григоріанським календарем.

 

Про це йдеться у картці законопроекту №5496 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів" на офіційному сайті Верховної Ради.

 

Згідно з інформацією парламентського порталу, закон повернувся до ВР із підписом голови держави у середу, 29 листопада.

 

Верховна Рада прийняла цей закон 16 листопада. Водночас депутати скасували вихідний 2 травня. Таким чином, загальна кількість офіційних свят залишилася незмінною (їх 11).

 

Авторами законопроекту №5496 про внесення змін до Кодексу законів про працю є група з 24-х народних депутатів. Вони зареєстрували свій законопроект іще у 2016 році. Документ передбачав зміни до статті 73 Кодексу: "Встановити такі святкові дні: ...25 грудня і 7 січня – Різдво Христове (...). Робота також не провадиться в дні релігійних свят: ...25 грудня і 7 січня – Різдво Христове".

 

Водночас початкова редакція не передбачала скасування святкового дня 2 травня – цю поправку депутати врахували "з голосу" вже в сесійній залі під час фінального голосування.

 

Як ідеться у пояснювальній записці до законопроекту "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів", визнання 25 грудня офіційним святковим днем сприятиме об'єднанню та кращому порозумінню між християнськими релігійними громадами як у межах, так і за межами України, а також оптимізації святкування Різдва Христового та Нового року.

 

"На сьогодні в Україні нараховується близько 11 тис. релігійних католицьких і протестантських громад, що становить близько 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Враховуючи зазначене, необхідно забезпечити права значної частини населення України на святкування Різдва того дня, який відповідає їхнім релігійним та світоглядним переконанням, і долучити цей день до числа офіційних святкових днів України", – йдеться в пояснювальній записці до документа.

 

29.11.2017