ВР проголосила Різдво за григоріанським календарем святковим днем.

 

Верховна Рада встановила 25 грудня – Різдво за григоріанським календарем – неробочим святковим днем.

 

Таке рішення на засіданні парламенту в четвер підтримали 238 народних депутатів.

 

Водночас загальна кількість офіційних свят залишилася незмінною (їх 11) завдяки тому, що депутати скасували вихідний 2 травня.

 

Грудень 2016 року. "Пластуни" передали Вифлеємський вогонь Верховній Раді

 

Авторами законопроекту №5496 про внесення змін до Кодексу законів про працю є група з 24 народних депутатів. Вони зареєстрували свій законопроект іще у 2016 році. Документ передбачав зміни до статті 73 Кодексу: "Встановити такі святкові дні: ...25 грудня і 7 січня – Різдво Христове (...). Робота також не провадиться в дні релігійних свят: ...25 грудня і 7 січня – Різдво Христове".

 

Водночас початкова редакція не передбачала скасування святкового дня 2 травня – цю поправку депутати врахували "з голосу" вже в сесійній залі під час фінального голосування.

 

Як пише видання "Новинарня", Голова ВР Андрій Парубій наголошував, що це “європейська уніфікація”. Адже 2 травня не є вихідним навіть у Білорусі й Молдові.

 

Рішення здійснити корективу святкових днів далося не з першого разу. Проти скасування вихідного 2 травня виступила фракція Радикальної партії. Її лідер Олег Ляшко в коментарі журналістам заявив, що “в нас і так мало трудящих залишилося, всі хочуть бути начальниками”.

 

Спершу поправка щодо скасування вихідного 2 травня зібрала 201 голос народних депутатів (замість 226 необхідних), перше голосування за весь законопроект – 211 голосів. Як констатував спікер Парубій, одні не хотіли скасовувати вихідний 2 травня, інші – приймати закон зі збільшенням кількості вихідних днів (і 2 травня, і 25 грудня).

 

Під час дискусії Віктор Пинзеник (БПП) наголосив, що збільшувати кількість вихідних неприпустимо, адже це негативно позначиться на економіці. Проти “п’яних понеділків” і неробочого 2 травня висловився також Ігор Гринів (БПП).

 

Натомість його колега по фракції Анатолій Матвієнко заявив про неприпустимість офіційного вихідного 25 грудня, бо “ми православна держава”. “Не кидайте кістку Москві, не руйнуйте стабільність”, – сказав він, зазначивши, що зміну календаря має визначати Церква.

 

Співавторка законопроекту Ірина Подоляк (“Самопоміч”) наголосила, що йдеться не про визначення дати народження Христа, а про повагу до мільйонів громадян України католицького віросповідання.

 

Зрештою Олег Ляшко погодився на підхід, озвучений Андрієм Парубієм. Також більше голосів дала фракція БПП.

 

Згідно з інформацією на офіційному порталі Верховної Ради, ініціативу з 25 грудня підтримали: Блок Петра Порошенка – 85 народних депутатів (із 138), "Народний фронт" – 73 (із 81), "Самопоміч" – 16 (із 25), Радикальна партія – 13 (із 20), "Батьківщина" – 11 (із 20), "Воля народу" – 8 (із 18), "Відродження" – 2 (із 26), позафракційні – 30 (із 51). Жодного голосу не дав "Опозиційний блок".

 

Як писав Z, ідея запровадити святковий день 25 грудня пролунала у парламенті в понеділок, на засіданні погоджувальної ради. Голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький попросив внести цей проект до порядку денного ВР. "Пропонується 25 грудня, Різдво Христове, зробити вихідним днем так само, як і 7 січня. Оскільки в Україні багато і римо-католиків, і протестантів, які просять зробити цей день вихідним. І ми маємо підтримку зали", – сказав Княжицький.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив: є змога схвалити законопроект у короткі терміни. "Якщо під час вивчення на фракціях ми побачимо підтримку, в четвер його зможемо поставити в досить прохідну частину і без великого бурхливого обговорення ухвалити щодо нього рішення", – сказав Парубій і висловив думку, що в разі досягнення консенсусу ініціатива може бути поставлена на голосування однією з перших.

 

Як ідеться у пояснювальній записці до законопроекту "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів", визнання 25 грудня офіційним святковим днем сприятиме об'єднанню та кращому порозумінню між християнськими релігійними громадами як у межах, так і за межами України, а також оптимізації святкування Різдва Христового та Нового року.

 

"На сьогодні в Україні нараховується близько 11 тис. релігійних католицьких і протестантських громад, що становить близько 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Враховуючи зазначене, необхідно забезпечити права значної частини населення України на святкування Різдва того дня, який відповідає їхнім релігійним та світоглядним переконанням, і долучити цей день до числа офіційних святкових днів України", – йдеться в пояснювальній записці до документа.

 

16.11.2017