У Німеччині можливе відновлення «великої коаліції».

Принаймні представники Соціал-демократичної партії Німеччини висловили згоду на попередні консультації з ХДС/ХСС.

 

                            Президент Штайнмаєр і голова СДПН Шульц

 

«З поваги до федерального президента ми готові розпочати розмови з іншими партіями. Зрештою, СДПН переконана, що потрібно розмовляти. Тож ми не відкидаємо перемовин», – заявив у ніч на п’ятницю, 24 листопада, генеральний секретар СДПН Губертус Гайль (Hubertus Heil). Проте він чітко не сказав, чи готова партія відійти від своєї рішучої відмови брати участь в урядовій коаліції, – повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Заяві Гайля передувало дев’ятигодинне засідання керівництва соціал-демократів, яке відбулося в берлінській централі партії. Учасники зустрічі обговорювали пропозицію федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра (Frank-Walter Steinmeier) проявити гнучкість, відмовитися від впертого заперечення участі в уряді.

 

У четвер ввечері міністр юстиції Гайко Маас (Heiko Maas), котрий є членом СДПН, під час виступу у ток-шоу на телеканалі ZDF натякнув, що партія нібито готова до коаліційних консультацій. «Тепер все залежить від президії партії, чи відкоригує вона свою позицію й погодиться вести перемовини», – зазначив він. Водночас Маас висловив припущення, що остаточне рішення, скоріш за все, буде ухвалене на партійному з’їзді, який відбудеться в середині грудня.

24.11.2017