Біля Собору святого Юра встановили бронзовий макет храмового комплексу.

 

Сьогодні, 23 листопада, у Львові біля Собору святого Юра встановили бронзовий макет Святоюрського комплексу у мініатюрі для незрячих. Розмір всіх деталей відображений у пропорціях 1:120, інформує ZIK.

 

Макет створили в межах проекту «Львів на долонях», який реалізують за ініціативи виконавчого директора Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксани Потимко. Завдяки їй вже від грудня минулого року незрячі мають можливість «побачити» на дотик львівську Ратушу.



Бронзова копія Собору святого Юра у Львові. Фото: ЗіК.

 

«Я дуже рада, що ми відкриваємо вже другий макет ще однієї визначної львівської споруди у мініатюрі. Ми разом крокуємо у напрямку становлення справжнього європейського міста, яке є комфортним для всіх його мешканців. Завдяки цьому макету незрячі люди мають можливість відчути на дотик, який вигляд має славний Собор святого Юра. Це була моя мрія, тепер вона втілилася, та ідей ще багато. Серце й розум збагачуються, не просто коли ти ходиш вулицями гарного міста і тобі розповідають, що тут гарна церква, а тоді, коли ти маєш можливість сам доторкнутися долонями до неї і зрозуміти, наскільки вона масштабна й унікальна», – розповіла Оксана Потимко.

 

Макет – це точна копія сакральної споруди, передана у пропорціях 1:120. Його автором є скульптор Василь Одрехівський.

 

«При виготовлені макета ми брали старі й сучасні фотографії. Це була клопітка робота – розташувати все чітко у просторі і передати всі деталі у масштабі 1:120. Тепер незрячі можуть уявити, куди заходити, де тут сходи, де Митрополичі сади, а де курія Львівської єпархії», – розповів Василь Одрехівський.

 

Міський голова Львова Андрій Садовий додав, що найближчим часом у місті з’явиться також тактильний макет пам’ятника Тарасові Шевченку.

23.11.2017