Президент Чехії висловив обурення статтею на сайті телеканалу «Звезда».

У ній ішлося про «Празьку весну» 1968 року.

 

 

Президент Чехії Мілош Земан під час зустрічі з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим у середу, 22 листопада, назвав «божевільним» автора статті, опублікованої на сайті телеканалу міністерства оборони Росії. Про це повідомило Radio Praha.

 

Матеріал під заголовком «Чехословаччина повинна бути вдячна СРСР за 1968 рік: історія "Празької весни"» був розміщений на сайті телеканалу 21 листопада. Пізніше його видалили без пояснення причин, але текст зберігся в кеші Google. Автор матеріалу – Леонід Масловський.

 

У матеріалі, зокрема, підкреслювалося: «Чехи повинні бути вдячні Радянській армії за те, що Судети залишилися в складі ЧССР, їхня держава існує в сучасних кордонах, а нація уникла величезної кількості людських жертв, які завжди бувають під час державного перевороту».

 

Земан, який приніс на зустріч з Медведєвим копію цієї публікації, зазначив, що його радники через неї пропонували йому перервати візит до Росії. Чеський президент попросив російського прем’єр-міністра публічно заявити, що такий підхід не має нічого спільного з позицією влади РФ. «Готовий це підтвердити. Нічого спільного з автором ми не маємо», – відреагував Медведєв.

 

Нагадаємо, що війська країн Організації Варшавського договору вдерлися в Чехословаччину в серпні 1968 року. Вони придушили народну ініціативу, підтриману тодішнім комуністичним керівництвом країни, спрямовану на створення «соціалізму з людським обличчям». Жертвами сутичок стали понад 100 осіб.

23.11.2017