Суд звільнив казахську журналістку Жанару Ахмет.

 

Апеляційний суд у Києві змінив запобіжний захід опозиційній казахській журналістці Жанарі Ахмет – її звільнили з-під варти на поруки народного депутата. У березні 2017 року Ахмет приїхала в Україну і просила політичного притулку, натомість у жовтні її затримали.

 

Про звільнення Ахмет повідомила на своїй сторінці у Facebook народний депутат Світлана Заліщук. 

 

"Щойно казахську опозиційну журналістку Жанару Ахмет мені віддали на поруки. Сьогодні вона буде з сином. За справедливість таки треба боротися", – написала Заліщук.

 

Апелюючи до суду про зміну запобіжного заходу, сторона захисту наголосила, що "червона картка" в розшуковій базі Інтерполу не є достатнім арґументом для взяття під варту. "Під час розгляду апеляції нагадали прокуратурі, що червона картка Інтерполу колись висіла в базі й поряд з ім’ям Рефата Чубарова. Якось швидко забуваємо історію", – прокоментувала Заліщук.

 

У жовтні Києво-Святошинський суд постановив узяти Жанару Ахмет під варту.

 

Жанару Ахмет затримали у Києві 22 жовтня.

 

Журналістка виїхала в Україну з Казахстану в березні 2017 року. На батьківщині проти неї порушили кілька справ, які Жанара вважає політично мотивованими. У Києві Ахмет разом з 9-річним сином просить політичного притулку.

 

Влада Казахстану інкримінує журналістці шахрайство. Захист наполягає на тому, що Жанара вже була на батьківщині засуджена за цією статтею і повторне покарання буде незаконним.

 

22.11.2017