Омбудсмен засудила депортацію грузинів із нашої території.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що депортація громадян Грузії з України в жовтні та листопаді відбулася з порушеннями українського законодавства і належних інструкцій. Також омбудсмен припустила, що в цьому випадку йдеться про підтасовування Національною поліцією документів і фактів.

 

Про це Лутковська заявила на прес-конференції у середу, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Держава, здійснивши заходи не в рамках законодавства, вийшовши за межі законодавства, спровокувала такі наслідки, які [станом] на сьогодні повернути через правову судову систему практично неможливо", – констатувала уповноважена.

 

Лутковська нагадала, що 21 жовтня трьох громадян Грузії вислали з території України, нібито анулювавши у вересні дозвільні документи на перебування в Україні. Водночас, зі слів омбудсмена, немає фактів, що підтверджують, що цим громадянам Грузії у вересні повідомили про припинення підстав для законного перебування в Україні. Як зазначила Лутковська, 21 жовтня цим особам у паспортах поставили відмітки про примусове повернення до Грузії й відправили літаком на батьківщину.

 

Зі слів правозахисниці, цей літак не належав до цивільних літаків, і, "відповідно, можна зробити висновок, що цей борт перебуває у розпорядженні правоохоронних органів".

 

Лутковська наголосила, що українське законодавство визначає підстави перебування в країні іноземців та осіб без громадянства, а також є інструкції відповідних структур про те, яким чином здійснюють процедуру примусового повернення та примусового видворення таких громадян. Як зазначила Лутковська, кожна з цих процедур може бути оскаржена в суді громадянами, стосовно яких її застосовують. При цім вона підкреслила, що депортовані грузини не мали можливості оскаржити своє повернення до Грузії через суд.

 

Омбудсмен також пояснила, що примусове повернення передбачає, що людина добровільно залишає територію країни і самостійно купує квиток. Водночас рішення про примусове видворення ухвалює винятково суд, а держава транспортує людей, які підлягають видворенню, купуючи квиток на цивільний рейсовий літак із можливістю потім відшкодувати ці витрати.

 

Вона наголосила, що трьом громадянам Грузії не дали можливості оскаржити повернення на батьківщину через суд, а також можливості скористатися послугами адвоката й перекладача.

 

Зі слів омбудсмена, порушено також низку статей Європейської конвенції про права людини. "По суті, це була процедура видворення без відповідного судового рішення", – констатувала Лутковська.

 

Омбудсмен додала, що збирає відповідні документи, щоб потім передати їх до Генеральної прокуратури. "На жаль, на мої запитання так і не відповіла Національна поліція. За повідомленням Міграційної служби, саме Національна поліція затримувала громадян Грузії в жовтні. Проте ми не отримали ніякої відповіді з Національної поліції, що свідчить про те, що, можливо, підтасовують документи або факти", – вважає правозахисниця.

 

Уповноважена з прав людини нагадала, що 17 листопада вісьмох громадян Грузії також депортували з України. "Мені складно назвати цю процедуру – вона не регламентується законодавством", – прокоментувала Валерія Лутковська.

 

22.11.2017