Клімкін: "Розбірки" в Луганську – це російські спецслужби.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що за конфліктом між ватажками екстремістського угрупування "ЛНР" у Луганську стоять російські спецслужби.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Ми уважно дивимося, що відбувається на окупованих територіях. Оскільки ви сказали про "розбірки", але це не лише внутрішні "розбірки" там всередині між цими бандами – також розбірки між відповідними російськими спецслужбами. Це дуже чітко доводить, що саме Росія там всім рулить", – сказав Клімкін під час спілкування з журналістами перед засіданням Кабінету Міністрів України.

 

З його слів, Україна розуміє можливість провокацій, свідомих обстрілів і загрозу цивільному населенню.

 

"Вчора на Воєнному кабінеті відбулася дуже серйозна дискусія про можливі варіанти дій, зокрема взаємодії з міжнародними партнерами. Я вчора говорив із партнерами з ОБСЄ і з ЄС", – повідомив міністр.

 

Як писав Z, 21 листопада у Луганську – спроба перевороту.

 

У вівторок до центру міста під колишнє управління МВС звезли значні загони озброєних людей і військової техніки у зв'язку з тим, що 20 листопада ватажок "ЛНР" Ігор Плотницький своїм указом зняв з посади "міністра МВС" Ігоря Корнета. Корнет відмовився підкорятися наказові. Плотницький заявив, що події в Луганську – путч, а заяви Корнета не мають юридичної сили.

 

До Луганська звезли посилені загони як із Донецька, так і з Росії.

 

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ відзвітувала: у вівторок спостерігачі зафіксували наявність машин військового типу і присутність озброєних осіб навколо будівлі, де раніше перебувало управління Міністерства внутрішніх справ України Луганщини. Патруль СММ зафіксував колону машин у складі щонайменше 6 вантажівок військового типу, 2 бронетранспортерів, 1 встановленої зенітної установки (ЗУ-23), а також понад 20 цивільних автомобілів без номерних знаків щонайменше з 50 озброєними особами на автошляху поблизу Дебальцевого Донецької області.

 

Подібну (ймовірно, ту саму) колону, що рухалася в напрямку Луганська, згодом зафіксував інший патруль СММ біля с. Весела Тарасівка (15 км на захід від Луганська).

 

Водночас, Президент України Петро Порошенко на позачерговому засіданні Воєнного кабінету Ради національної безпеки та оборони України, скликаному через зростання напруги на Донбасі, заявив, що "у зв’язку зі збільшенням кількості російських військових, а також активізацією найманців українські Збройні сили готові до будь-якого розвитку подій задля гарантування безпеки мирного населення".

 

Голова держави заслухав доповідь щодо останніх подій від присутніх керівників силових відомств, зокрема щодо незаконного перетину російськими танками українського кордону у Краснодонському районі Луганської області, а також почастішання випадків провокацій з боку бойовиків.

 

22.11.2017