ГПУ шукає способу взятися за Лавриновича у справі конституційного перевороту.

 

Колишньому міністру юстиції України Олександру Лавриновичу змінять підозру у рамках кримінального провадження про конституційний переворот в Україні в 2010 році. Генпрокуратура піде на такий крок з огляду на рішення Апеляційного суду про необґрунтованість підозри та скасування його арешту.

 

Про це повідомив начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Що стосується підозри колишньому міністру юстиції Лавриновичу. Розслідування нині наближається до завершення", – повідомив Горбатюк.

 

Він назвав рішення апеляції "м'яко кажучи, цікавим". "Ми звернулися по пояснення до Апеляційного суду, щоб вони пояснили, що мали на увазі, тому що викладене незрозуміле – вони взагалі не бачать складу злочину чи не бачать достатніх доказів", – сказав керівник департаменту.

 

Водночас він повідомив, що з урахуванням зауваження суду прокуратура наразі змінила повідомлення про підозру Лавриновичу, яке ще слід погодити із керівництвом Генпрокуратури.

 

Заступник Генпрокурора України Анжела Стрижевська запевнила, що "це буде зроблено в найкоротші терміни". З її слів, своїм рішенням Апеляційний суд поставив під сумнів зібрані докази. "Ми стоїмо перед тим, що нам потрібно уточнити підозру, і в цьому напрямі роботу проводять з урахуванням рішення Апеляційного суду", – сказала Стрижевська.

 

Вона також зазначила, що відтоді, як суд ухвалив своє рішення, робота слідчого та прокурора не припинялася, і "є певні обставини, які не знайшли відображення в попередніх підозрах".

 

Нагадаємо, департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою Лавриновичу у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) КК України. Зокрема, Лавриновича підозрюють в організації незаконної, без рішення Верховної Ради України, зміни до чинної Конституції України за допомогою внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та його офіційного опублікування.

 

Печерський суд постановив заарештувати Лавриновича 15 вересня 2017 року. А вже 28 вересня Апеляційний суд постановив звільнити Лавриновича з-під варти у залі суду.

 

22.11.2017