ЄУ запроваджує нову систему прикордонного контролю.

Зокрема, буде скасовано необхідність щоразу ставити штамп у паспорті під час в’їзду в Шенґенську зону чи виїзду з неї.

 

 

Рада ЄУ в понеділок ввечері, 20 листопада, схвалила нові правила відвідування Шенґенської зони. Про це повідомляє прес-служба Європейської ради на своєму сайті.

 

Нововведення передбачають, що для громадян третіх країн під час перетину зовнішніх кордонів зони Шенґенської угоди будуть реєструвати дані про в'їзд, виїзд, а також про відмову на в'їзд. При цьому чинну практику, яка передбачає внесення штампів в паспорти, буде замінено системою автоматичного сканування документів. Це дозволить уникнути випадків фальшування штампів.

 

Крім того, з’явиться можливість оперативно зіставити отримані відомості з базами даних Візової інформаційної системи (The Visa Information System – VIS), призначеної для обміну візовими даними між державами-учасницями Шенґенської угоди. Доступ до масиву даних матимуть не тільки органи прикордонного контролю, а й співробітники консульських служб.

 

Очікують, що нововведення дасть змогу посилити безпеку в Шенґенській зоні і підвищить ефективність боротьби з тероризмом.

 

Правові акти будуть оприлюднені в Офіційному журналі Європейської Унії і закріплені законодавчо через 20 днів після їхньої публікації. Прогнозують, нова система в'їзду і виїзду на територію Євроунії повноцінно запрацює до 2020 року.

21.11.2017