Анґела Меркель виступила проти створення уряду меншості.

Водночас бундесканцлерка Німеччини запевнила, що вона і її партія готові до нових виборів до Бундестаґу.

 

 

«Мені, звісно, дуже прикро, що дійшло до такої ситуації, – так у понеділок, 20 листопада, прокоментувала Меркель в інтерв’ю для телеканалу ARD провал коаліційних перемовин. – Проте я готова вести ХДС на нові вибори до Бундестаґу». При цьому вона виступила проти формування уряду меншості, назвавши позачергові парламентські вибори гіднішим варіантом.

 

У фіаско коаліційних консультацій бундесканцлерка звинуватила ліберальну Вільну демократичну партію (ВДП). Вона висловила здивування таким кроком лібералів: «На мій погляд, ми були вже близькі до досягнення мети, ми вирішили вже більшість питань». Водночас бундесканцлерка похвалила партію «Спілка 90/Зелені», яка зуміла узгодити багато питань з ХДС/ХСС.

 

Меркель підкреслила, що, як і раніше, готова взяти на себе обов'язки канцлера і не має наміру від них відмовлятися тільки через рішення Вільної демократичної партії вийти з консультацій про формування урядової коаліції. «Я – людина, котра бере на себе відповідальність і готової брати її і в майбутньому», – запевнила вона.

 

Водночас Меркель зазначила, що готова до переговорів з Соціал-демократичною партією Німеччини (СДПН) про відновлення так званої «великої коаліції». «Я маю намір зачекати на результати зустрічей президента ФРН з головами політичних партій і лише після цього ухвалю рішення про доцільність нового зближення з СДПН», – зазначила Меркель.

 

Нагадаємо, що пізно ввечері у неділю, 19 листопада, лідер ВДП Крістіан Лінднер оголосив про вихід його партії з коаліційних перемовин.

20.11.2017