Створення урядової коаліції в Німеччині – під серйозною загрозою.

Про припинення участі в коаліційних перемовинах заявила Вільна демократична партія (ВДП).

 

 

«Ми не можемо нести відповідальності за дух, яким наповнені документи урядових консультацій. Ми були б змушені відмовитися від наших основних принципів і від всього, до чого ми прагнули довгі роки. Ми не будемо підводити наших виборців, підтримуючи політичний курс, в який ми не віримо», – заявив голова ліберальної ВДП Крістіан Лінднер (Christian Lindner) в мікроблозі Twitter.

 

Він пояснив причину виходу з переговорного процесу, в якому також брали участь партії ХДС, ХСС і «Спілка 90/зелені», «відсутністю довіри» між партнерами. За його словами, сторонам не вдалося знайти спільної ідеї з модернізації країни. «Сьогодні, після тижнів перемовин, ми маємо перед собою список незліченних суперечностей, відкритих питань та конфліктів цілей. Краще не керувати країною, ніж керувати неправильно», – зауважив Лінднер.

 

Представники «зелених» розкритикували відмову лібералів від продовження переговорів. Представник партії Райнгард Бютікофер (Reinhard Bütikofer) написав на своїй сторінці в Twitter, маючи на увазі Лінднера: «Він обрав вид популістської агітації замість державної політичної відповідальності».

 

Критично про дії Лінднера відгукнулася і заступниця генерального секретаря ХДС Юлія Кльокнер (Julia Klöckner). Те, як ліберальний політик виступив із заявою, вона назвала в Twitter «добре підготовленою спонтанністю». На думку Кльокнер, порядно було б, якби всі чотири керівники партій, які брали участь в перемовинах, спільно зробили заяву для преси про їхнє припинення.

 

Нагадаємо, що перемовини про створення коаліції, попередньо названої «ямайською» (оскільки коаліційні барви трьох партій – чорний, жовтий, зелений – відповідали кольорам прапора Ямайки), тривали близько чотирьох тижнів. Внаслідок їхнього провалу бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель зіткнулася з найсерйознішою урядовою кризою за 12 років її перебування при владі. Меркель висловила жаль у зв'язку з виходом Вільної демократичної партії з перемовин. У понеділок, 20 листопада, вона має намір повідомити про стан справ президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра, котрий через описану ситуацію відклав свій візит до Північного Райну-Вестфалії, – повідомило видання Spiegel Online

20.11.2017