Чубаров: Росія отримала ляпаса в ООН.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Росія отримала ляпаса після схвалення резолюції щодо прав людини у Криму на Третьому комітеті Генеральної асамблеї ООН. Водночас він розкритикував позицію держав, котрі підтримали політику Кремля щодо окупованого півострова.

 

Про це Чубаров написав на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"Із 173 країн, котрі взяли участь у голосуванні за оновлену резолюцію щодо становища з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі, голоси розподілилися таким чином: "за" – 71 (41%), "проти" – 25 (14,5%), "утримався" – 77 (44,5%). Практично, ми повторили результати торішнього голосування (із мінусом у два голоси), коли відповідну резолюцію підтримало 73 країни, а "проти" виступили 23 країни. При тім втрата двох голосів у порівнянні з минулим роком компенсується набагато жорсткішим змістом нинішньої резолюції у порівнянні з торішньою, про що, до речі, з притаманною істеричною манерою не проґавив сказати представник РФ в ООН: "Зміст резолюції ще більш відірваний від реальності, ніж торік", – зазначив голова Меджлісу.

 

Чубаров вважає, що Українській державі слід проаналізувати голосування з боку інших країн. "Попереду аналіз позиції кожної зі 173-х країн, котрі взяли участь у голосуванні; однак уже зараз можна зауважити, що багато країн уникають висловлювати свою позицію, коли конкретні держави засуджують щодо порушення ними прав людини та інших злочинів проти особистості. Власне така поведінка надається для пояснення, адже держави, котрі уникають вказувати іншим про порушення ними прав людини та скоєння інших злочинів, скоєних проти людини, не виключають, що в інших ситуаціях вони можуть стати об'єктом для критики та осуду", – прокоментував Чубаров.

 

"Коло захисників Росії, серед котрих є Білорусь, Венесуела, Іран, КНДР, Сирія, свідчить про те, що країни, де правлять авторитарні або диктаторські режими, традиційно надають підтримку режимові Путіна", – додав голова Меджлісу.

 

Натомість заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, котрий репрезентував позицію офіційного Києва на дебатах, сказав, що країни, котрі проголосували "проти", перебувають під впливом Росії. "Голосувала проти вся російська рать: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Сербія, ПАР, Сирія, Судан, Уганда, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве. Потрібні коментарі?" – прокоментував Кислиця на своїй сторінці у twitter (мусимо додати ремарку, що в "твіттері" Кислиця наголошує на тому, що провадить сторінку для висловлення персональних думок, а не позиції уряду).

 

Під час самих дебатів пан Кислиця також зазначав: "Дві сміливі країни приєдналися після мого виступу із презентацією рез[олюції]. Дякуємо Гаїті і Кірібаті. В ГА кожен голос рівний і важить однаково. Що важить більше – це мораль і готовність її відстояти".

 

Заступниця Голови Верховної Ради, член української делеґації на мінських переговорах, розкритикувала позицію насамперед Білорусі, котра видає себе за посередника в залагодженні українсько-російського конфлікту. "Це – не нейтральна позиція, а цілком конкретна. Нейтральні країни бодай утрималися, Білорусі знову не вистачило "нейтральності" для інакшої від РФ позиції. Але при цьому Мінськ претендує на певні миротворчі лаври, наголошуючи, що створює нейтральний майданчик для переговорів по Донбасу. Я як український політик і як учасник переговорів в мінських групах розцінюю вчорашнє голосування білоруської делегації в Третьому комітеті ООН по резолюції щодо Криму як таке, яке йде всупереч гучним заявам про нейтральність. Це другий ніж у спину Україні. Після подібного минулорічного голосування. Викладаю свою позицію максимально дипломатично, мовчати не вважаю за можливе", – обурилася пані Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

15.11.2017