Юрію Андруховичу запропонували взяти участь у заході до 100-річчя жовтневої революції.

 

Організатори Днів російської культури у Центрі Цвєтаєвої в німецькому Фрайбурзі запросили Юрія Андруховича взяти участь у заході, присвяченому 100-річчю жовтневої революції, пише УП.

 

Письменник відмовився, але його запевнили, що під час події не йтиметься про оспівування революції, а про критичний погляд на неї – про критику комунізму, більшовизму, сталінізму.

 

Крім того, у програмі заходу зпланований виступ шведського театру, що виконує п'єсу Юрія Андруховича «Екстреміст» про події Майдану.

 

«Я вирішив, ну гаразд – це така можливість виступити як автор разом із театральною трупою. Крім того, вони мені запропонували окремий авторський вечір. Тож я дав згоду. Але коли знайомі надіслали мені плакат, я побачив, що акцент події поставлений у проросійський бік», – розповів Юрій Андрухович.

 

Після появи афіш письменник скасував участь у цій події.

 

«Коли дізнався, що це позиціонується як дні російської культури, я написав організаторам, що мене там не буде. Вони дізналися мою позицію з формулюванням, що я не можу виступати під ідентифікаційним значком "російська культура". Для мене це неприйнятно», – зазначив Юрій Андрухович.

 

Організатори замовчали також інформацію про те, що подію у Фрайбурзі мають відвідати офіційні представники Росії, а також у межах заходу заплановане відкриття «Русского дома».

14.11.2017