Рада прирівняла поранених під час Революції гідності до учасників бойових дій.

 

Верховна Рада ухвалила урядовий закон про внесення змін до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (№5697), прирівнявши громадян, поранених під час Революції гідності, з учасниками бойових дій.

 

Законопроект підтримав 241 народний депутат, повідомляє аґенція УНІАН.

 

Так, закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" доповнюється новим розділом щодо статусу постраждалих учасників Революції гідності, пільг та гарантій їх соціального захисту. Передбачено, що постраждалими визнають осіб, які на виконання закону "Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей" включені до переліку осіб, які під час участі в масових акціях громадського протесту отримали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі), але такі ушкодження не призвели до інвалідності, та звернулися по медичну допомогу в період з 21 листопада 2013 року до 30 квітня 2014 року.

 

У переліку пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, йдеться про безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів; 75% знижку плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством.

 

Водночас дія цієї статті не поширюється на працівників міліції, осіб, які проходили службу в правоохоронних органах спеціального призначення, військовослужбовців внутрішніх військ, Збройних сил України та інших військових формувань, які отримали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі) під час виконання службових обов’язків, пов’язаних з подіями Революції гідності.

 

Також особам, про яких йдеться у першій частині нової статті, видається посвідчення "Постраждалий учасник Революції гідності".

 

14.11.2017