Президент Світового банку закликав відкрити ринок землі.

 

Президент групи Світового банку Джим Йонг Кім заявив, що основний інтерес іноземного інвестора спрямований в Україні на землю сільськогосподарського призначення.

 

Про це президент банку сказав на зустрічі з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм та народними депутатами, повідомляє прес-служба ВР.

 

 

Джим Йонг Кім сказав, що відкриття ринку землі дозволить збільшити ВВП на 1,5%, згідно з попередніми розрахунками, і це той сектор, на який звертають найбільшу увагу інвестори з точки зору подальшого розвитку України.

 

"Прихід інвесторів у цей сектор призведе до підвищення продуктивності. Для мільйонів людей – власників паїв і ділянок – це додаткові доходи від оренди, це дасть можливість наповнити бюджет і звільнити кошти, які можна буде направити на інші напрямки, зокрема на охорону здоров’я", – сказав президент банку.

 

Джим Йонг Кім також заявив про потребу активної боротьби з корупцією. Він наголосив на необхідності створення антикорупційного суду після тих кроків, котрі вже зроблено (створення НАБУ, НАЗК, САП). "Багато з цих кроків відбулися в рамках реформ, але наступним кроком має бути створення незалежного вищого антикорупційного суду, це є одним із ключових пріоритетів", – заявив президент групи.

 

Гість заявив, що після того, як Україна зробить кроки щодо проведення земельної реформи та створення антикорупційного суду, її чекатиме приплив нових інвестицій. Це, на його думку, стане запорукою змін у зовнішньому іміджі України.

 

Згідно з його словами, у світі є $40 трлн, які шукають свого адресата – й Україна може стати місцем, котре привабить іноземний капітал.

 

Голова ВР Андрій Парубій натомість заявив, що Святовий банк є дуже важливим партнером України, який активно підтримує реалізацію українських реформ. "Серед них пенсійна була визначена Світовим банком як прерогатива номер один, також як і медична реформа, що після важких дискусій ухвалена українським парламентом", – нагадав Парубій.

 

Учасники зустрічі з українського боку висловилися за подальше проведення реформ, окремо висловивши зауваження, що питання земельної реформи мусить пройти "детальне і професійне обговорення", бо воно "має величезний політичний резонанс".

 

Президент групи Світового банку також зустрівся з міністром фінансів Олександром Данилюком. "Ми говорили про зрушення, які відбулися в Україні за останні три роки та які ще мають відбутися. Нещодавно нам вдалося прийняти дві надзвичайно важливі для майбутнього України реформи: пенсійну й охорони здоров’я. Підтримку таких міжнародних партнерів, як Світовий банк, у розробці цих реформ складно переоцінити", – прокоментував Данилюк на своїй сторінці у Facebook по завершенні переговорів.

 

Джим Кім і міністр також говорили "про глобальні виклики, які сьогодні постають перед нашою державою", зокрема способи залучення інвестицій.

 

"Треба думати, як привабити інвесторів та розвивати сильні сторони української економіки. Одна з них – це агросектор. Тому з президентом Світового банку також обговорили шляхи підвищення продуктивності в українському агросекторі. І головне – розвиток бренду України як сильного гравця на світовому ринку сільгосппродукції", – зазначив Данилюк.

 

У понеділок президент групи Світового банку Джим Йонг Кім також зустрівся з міським головою Києва Віталієм Кличком.

 

Програмою візиту передбачені переговори із Президентом України Петром Порошенком і прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом.

 

13.11.2017