З'їзд суддів обрав нового суддю до КС.

 

Позачерговий з'їзд суддів обрав суддею Конституційного суду України голову Апеляційного суду Запорізької області Віктора Городовенка.

 

Кандидатуру Городовенка на з'їзді у понеділок підтримало 186 делеґатів із 287-ми, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Після оголошення результатів голосування новообраний суддя КС подякував делегатам з'їзду за підтримку та пообіцяв докласти всіх зусиль на посаді, щоби не підвести колег.

 

На брифінґу Городовенко висловив сподівання, що вже цього року Конституційний суд укомплектують повністю і він зможе повноцінно розпочати роботу.

 

З його слів, робота КС є одним із елементів повернення довіри людей до судової системи, а "це вимагає мужності в прийнятті рішення, мужності бути незалежним".

 

На думку Городовенка, той факт, що із 1 січня 2017 року КС не прийняв жодного рішення, можна пояснити як об'єктивними факторами – не було належного закону і регламенту, тож кожне прийняте рішення могло викликати питання щодо його легітимності, а також суб'єктивним моментом, пов'язаним із тим, що в КС бракувало консенсусу.

 

Голова Запорізької області скромний. "Що стосується можливості говорити, що одразу з моїм обранням з'їздом суддів все буде добре, – то це неправильно", – сказав він, відповідаючи на запитання про те, чи запрацює КС після обрання його суддею цього суду.

 

"Думаю, ще треба очікувати обрання Верховною Радою і Президентом суддів КС, і лише після цього наповнення кадровим потенціалом Конституційного суду – оскільки він має працювати в нових умовах, великий палатою, сенатами, колегіями... Якщо Верховна Рада і Президент в цьому році призначать суддів, думаю, що до кінця цього року повноцінна робота Конституційного суду розпочнеться ", – анонсував Городовенко.

 

13.11.2017