Аваков презентував Кабмінові проект посилених штрафів за порушення правил руху.

 

Міністерство внутрішніх справ України пропонує Верховній Раді ухвалити пакет законодавчих змін у сфері безпеки дорожнього руху.

 

Законодавчі пропозиції, розроблені МВС у сфері безпеки руху, презентував у п'ятницю на спеціальному засіданні уряду міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Зокрема, міністр, використовуючи як приклад польський досвід, поінформував, що МВС пропонує закріпити на законодавчому рівні фото- та відеофіксацію порушень ПДР, обмежити швидкість руху в населених пунктах із 60 до 50 км/год, у 20 разів збільшити штраф за керування автомобілем без прав і встановити дворічний термін водійського посвідчення, отриманого вперше.

 

"У нас на дорогах учетверо більше гине людей, ніж у зоні бойових дій", – сказав Аваков, розповідаючи про причини, котрі спонукали МВС розробити зміни до законодавства.

 

"Встановити максимально дозволену швидкість руху в населених пунктах 50 км/год", – запропонував Аваков, підкресливши, що така швидкість є оптимальною з урахуванням низки показників: скорочує гальмівний шлях до 40 метрів і знижує на 20% рівень летальних кінців.

 

"Наступна наша позиція – збільшити штрафи за деякі види адміністративних правопорушень. Зокрема, за перевищення максимально дозволеної швидкості руху – 50 км/год – встановити штраф у сумі 3,4 тис. грн, нині це штраф 510 грн", – розповів міністр.

 

Зі слів Авакова, МВС пропонує збільшення штрафу від 250 грн до 3,4 тис. грн за те, що водій, який вчинив ДТП, залишив місце аварії, а за керування автомобілем без водійського посвідчення пропонують збільшити штраф із 510 грн до 10,2 тис. грн, а у випадку повторного такого правопорушення – до 40,8 тис. грн.

 

Міністр також висловив пропозицію збільшити термін адміністративних стягнень із трьох місяців до одного року.

 

Аваков виступив за запровадження системи фото- та відеофіксації правопорушень. "Така система сьогодні працює у багатьох країнах ЄС та світу. Введення цієї системи радикально змінює ситуацію з безпекою на дорогах, наприклад, у Польщі кількість ДТП зменшилася на 30%", – зазначив він, додавши, що введення та ефективне функціонування цієї системи в Україні потребує ухвалення низки нормативних та законодавчих актів.

 

Говорячи про порядок видачі водійських посвідчень, голова МВС зазначив, що виступає за введення системи, при котрій особа отримує своє перше посвідчення терміном на два роки. "Якщо протягом цих двох років особа здійснює не більш ніж два адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху або не здійснює їх зовсім, після закінчення цього терміну отримує водійське посвідчення терміном на 30 років. Без складання додаткових іспитів. Інакше особа має знову пройти іспит на право керування транспортним засобом", – прокоментував Аваков. МВС також пропонує посилити відповідальність за керування транспортним засобом у стані наркотичного або алкогольного сп'яніння.

 

10.11.2017