Чалий: Оборонний бюджет США санкціонує надання летальної зброї.

 

Проект оборонного бюджету Сполучених Штатів Америки, затверджений напередодні комітетами у справах збройних сил Сенату і Палати представників американського парламенту, санкціонує надання нашій державі летальних озброєнь оборонного характеру.

 

Про це йдеться у коментарі Посольства України у США.

 

До проекту також внесено нові положення, котрі дозволяють використання коштів оборонного бюджету США на потреби реабілітації у медичних установах Сполучених Штатів поранених українських військовослужбовців, навчання та підготовку українських медичних фахівців у цій сфері, а також для посилення спроможності повітряних та військово-морських сил нашої держави.

 

Вперше на законодавчому рівні пропонують надати Україні: радіолокаційні засоби протиповітряної оборони та спостереження за надводною ситуацією, військово-морські протимінні засоби, кораблі прибережної дії та берегової охорони.

 

"Маємо подальшу підтримку США оборонних спроможностей України", – прокоментував посол України Валерій Чалий.

 

Як писав Z, проект оборонного бюджету передбачає виділення Україні $350 млн. При цім, як повідомляли й раніше, законом будуть накладені обмеження на використання половини цієї суми – 175 мільйонів доларів – до підтвердження міністра оборони США Джеймса Меттіса (James Mattis), що Київ доклав суттєвих зусиль для проведення інституційних реформ в оборонній сфері.

 

Погоджений текст документа підтримали законодавці як Республіканської, так і Демократичної партії, в Сенаті й Палаті представників. Попереду залишається формальна процедура голосування щодо законопроекту в Конгресі США. Після цього він надійде на підпис президентові Дональду Трампові.

 

На початку серпня телеканал NBC News повідомляв, що Пентагон рекомендував Білому дому ухвалити рішення про поставку до України високотехнологічних летальних озброєнь, включно з портативними протитанковими ракетними комплексами FGM-148 Javelin. За даними телеканалу, ініціатива виходила безпосередньо від міністра оборони Меттіса. Обсягу коштів на ці цілі не розкривали. У випадку з комплексами Javelin могло йтися про приблизно 50 мільйонів доларів.

 

10.11.2017