Конгрес США погодив надання Україні військової допомоги на $350 млн.

Відповідне рішення ухвалили комітети у справах збройних сил Сенату і Палати депутатів американського парламенту.

 

 

Про намір надати вказані кошти на підтримку безпеки України йдеться у витягах зі звіту за підсумками слухань на Капітолійському пагорбі. Їх проводили в рамках затвердження щорічного Акта про Національну оборону (National Defense Authorization Act). У документі зазначено, що загалом на реалізацію ініціативи щодо стримування Росії в Європі буде надано 4,6 мільярда доларів.

 

Як наголошено в документі, мовиться, зокрема, про надання «оборонної летальної допомоги» Києву. При цьому, як це повідомляли й раніше, законом будуть накладені обмеження на використання половини від цієї суми – 175 мільйонів доларів – до підтвердження міністра оборони США Джеймса Меттіса (James Mattis), що Київ доклав суттєвих зусиль для проведення інституційних реформ в оборонній сфері.

 

Погоджений текст документа підтримали законодавці як Республіканської, так і Демократичної партії, в Сенаті й Палаті представників. Попереду залишається формальна процедура голосування щодо законопроекту в Конгресі США. Після цього він надійде на підпис президентові Дональду Трампові.

 

На початку серпня телеканал NBC News повідомляв, що Пентагон рекомендував Білому дому ухвалити рішення про поставку до України високотехнологічних летальних озброєнь, включно з портативними протитанковими ракетними комплексами FGM-148 Javelin. За даними телеканалу, ініціатива виходила безпосередньо від міністра оборони Меттіса. Обсягу коштів на ці цілі не розкривали. У випадку з комплексами Javelin могло йтися про приблизно 50 мільйонів доларів.

09.11.2017