Порошенко квапить Парубія з Антикорупційним судом.

 

Президент України Петро Порошенко надіслав листа Голові Верховної Ради Андрію Парубію, в котрому закликав вжити передбачені реґламентом заходи для відкликання законопроекту № 6011 "Про антикорупційні суди", а також якнайшвидше доручити голові профільного комітету утворити робочу групу із напрацювання відповідного законопроекту.

 

Про це повідомила прес-служба АП.

 

"Створення Вищого антикорупційного суду має стати вагомим елементом системи протидії корупції, і зволікання з його створенням вважаю недопустимим", – каже Порошенко.

 

Президент нагадав, що Венеційська комісія критично оцінила законопроект №6529 (автор – Сергій Алєксєєв із президентської фракції БПП), а також рекомендувала відкликати проект №6011 (автори – група нардепів у складі Сироїд, Соболєва, Найєма, Лещенка та ін.).

 

"Вкрай нагальною є розробка та внесення нового узгодженого законопроекту про Вищий антикорупційний суд", – зазначив голова держави.

 

Президент наполягає, що, згідно з регламентом, подання та реєстрація нового законопроекту є неможливими через законопроект № 6011, який все ще залишається включеним до порядку денного сесії.

 

Порошенко вважає, що "для успішного та швидкого ухвалення законопроекту він має бути підготовлений із залученням представників усіх або принаймні якнайбільшої кількості парламентських фракцій та депутатських груп". Президент підкреслив, що напрацьовані робочою групою пропозиції будуть враховані у законопроекті, який він внесе на розгляд Верховної Ради як невідкладний.

 

"Наголошую, ми повинні докласти всіх зусиль для того, аби до кінця поточного року ухвалити цей законопроект. Витрати на фінансування Вищого антикорупційного суду вже передбачені в проекті бюджету на 2018 рік – це зроблено наперед, бо є політична воля на створення такої інституції", – зазначив Порошенко.

 

Водночас громадська організація Transparency International закликала Президента України невідкладно подати на розгляд Верховної Ради проект закону про створення Вищого антикорупційного суду, адже немає потреби для створення додаткової робочої групи для обговорення основних постулатів законопроекту.

 

У своєму свіжому коментарі виконавчий директор Transparency International Ярослав Юрчишин розкритикував крок Порошенка. "Не варто намагатися перекинути оприлюднення проекту закону на якусь групу чи навіть на комітет. Не варто перекладати відповідальність на ВРУ, бо, як показує досвід нескасування е-декларацій, – це не має ніякого змісту. Просто треба взяти і виконати рекомендацію Венеційської комісії, внести президентський варіант закону про Антикорупційний суд та почати працювати. Навіщо всі ці марлезонські балети щодо створення груп?" – обурився Юрчишин.

 

08.11.2017