Конгрес США розгляне проект резолюції щодо Голодомору в Україні.

 

Його подали на розгляд співголови «українського кокусу» в Конгресі.

 

 

Поданий до американського парламенту проект резолюції присвячений 85-ій річниці Голодомору в Україні. Документ, в якому штучний голод в Україні означений як «геноцид», підготували співголови «українського кокусу» (лобістського комітету) в Конгресі – демократи Сандер Левін (Sander Levin) і Марсі Каптур (Marcia Kaptur), а також республіканці Брайан Фіцпатрік (Brian Fitzpatrick) і Ендрю Гарріс (Andrew Harris), повідомлено у вівторок на офіційній сторінці Левіна.

 

Резолюція віддає данину пам'яті «українцям, загиблим з волі тоталітарного уряду Сталіна в колишньому СРСР, який вчинив навмисний голод взимку 1932-1933 років, щоб зломити опір комуністичній окупації». «Пам'ять про жертви Голодомору відображає наші надії, наші спільні цінності та гуманізм, який нас об'єднує», – зазначено в документі.

 

У проекті резолюції засуджено «систематичні порушення прав людини, яких припускалася радянська влада щодо українського народу», а також міститься заклик «поширювати інформацію про український Голодомор у світі».

 

Автори документа також нагадали, що ще в травні 1934 року американський конгресмен Гемілтон Фіш (Hamilton Fish) подавав на розгляд Палати представників резолюцію, яка засуджувала дії радянської влади зі знищення українського народу. Крім того, в документі вказано, що 28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила закон, згідно з яким Голодомор був визнаний «актом геноциду українського народу».

 

Репрезентуючи проект резолюції, конгресмени також зазначили, що 2015 року у Вашингтоні відкрили Меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років, створений за підтримки «українського кокусу» в Конгресі.

08.11.2017