Інтернет увечері – порушений сон дитини

 

Використання смартфонів або планшетів безпосередньо перед сном суттєво шкідливіше для дітей та молоді, ніж для дорослих. Науковці з’ясували, що очі дитини надто вразливі до синього світла екранів, до того ж, дитяча гормональна система сильніше реагує на зміну світла. Так, вечірнє використання комп’ютера зменшує у дітей вміст гормону сну мелатоніну вдвічі сильніше, ніж у дорослих, через що порушується сон.




Зображення: nastoo/thinkstock.

 

Зміна світла й темряви – важливий метроном для нашого організму. Вона синхронізує внутрішній годинник і регулює важливі процеси обміну речовин. Зокрема йдеться про вироблення гормону сну – мелатоніну. Ця сигнальна речовина керує ритмами сну-бадьорості та виділенням інших гормонів у людському організмі.

 

Вже давно відомо, що саме мелатонін чутливий до вечірнього та нічного світла. Дослідження засвідчують: особливо діапазон синіх хвиль перешкоджає виробленню мелатоніну, тобто йдеться про світло, яке у великих дозах випромінюють наші смартфони, планшети, комп’ютери.

 

Який же вплив чинить вечірнє користування такими приладами на дітей і молодь? Відповідь на це запитання шукала Монік Леборжуа (Monique LeBourgeois) та її колеги з Колорадського університету в Болдері. Для цього вони проаналізували понад сто досліджень зі всього світу.

 

Результат: виділення гормону в дітей та підлітків ще сильніше, ніж у дорослих, залежить від вечірнього світлового потоку. Причина – незавершене дозрівання очей, пояснили вчені. Це робить очі більш проникливими і призводить до чутливішої реакції на світлове забруднення.

 

«Ми знаємо, що молодь ще має великі зіниці, а їхні лінзи ще прозорі, – пояснила Леборжуа. – Через це синє світло обтяжує очі дитини більше, ніж дорослого, бо в дитячому віці очі більш чутливі до нього». Якщо діти та дорослі вечорами потрапляють під однакову кількість синього світла, рівень мелатоніну в дітей знижується вдвічі сильніше.

 

Крім того, ритми сну та мозок у дітей ще тільки формуються. Тож аби суттєво пошкодити якість сну та засинання, дитині достатньо провести небагато часу перед екраном. «Якщо діти своїми недозрілими очима дивляться на яскраве блакитне світло екранів в години перед сном, це може послужити причиною для розладів внутрішнього годинника та сну», – каже Леборжуа.

 

З огляду на те, що діти та молодь все більше використовують медіа, науковці схильні вбачати в цьому радше ризикову тенденцію. Вони повідомляють: зараз понад 75% молоді тримає комп’ютери та мобільні прилади в спальні, а 60% з них використовують техніку в години перед сном. Також дошкільнята все більше часу проводять перед екранами – а саме у них брак сну та його розлади мають особливо негативні наслідки.

 

Доки не з’ясували, скільки світла є прийнятною дозою для здоров’я, вчені рекомендують вдаватися до запобіжних заходів. Зокрема в години перед сном обмежити споживання дітьми медіапродукції або ж зовсім її заборонити. Під час сну в спальні потрібно виключати всі електронні прилади, а заряджати та зберігати їх в інших кімнатах.

 


Abendliches Surfen schadet Kindern

University of Colorado Boulder, 02/11/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

05.11.2017