США і Росія внесли до РБ ООН несумісні резолюції щодо Сирії.

Мова йде про подовження мандата спільної слідчої комісії, яка розслідує застосування хімічної зброї в Сирії.

 

 

Американський і російський проекти резолюції, винесені на розгляд Ради Безпеки ООН, суперечать один одному. Про це повідомили в четвер, другого листопада, відразу кілька інформаційних аґенцій, в розпорядженні яких опинилися ці документи. Кожна з резолюцій пропонує пролонґувати мандат спільної слідчої комісії в складі працівників ООН і Організації зі заборони хімічної зброї (Joint Investigative Mechanism, JIM), але на абсолютно різних умовах.

 

Так, у резолюції США висловлюється серйозна стурбованість результатами експертиз JIM, особливо останньою доповіддю від 26 жовтня. Нагадаємо, що в тій доповіді експерти JIM поклали відповідальність за застосування отруйного газу зарин при бомбардуванні міста Хан-Шейхун на початку квітня 2017 року на владу Сирії, яку активно підтримує Росія.

 

Вашингтон схвалює методи роботи комісії й пропонує надати їй підтримку, подовживши мандат на два роки. При цьому в тексті, поданому делегацією США, передбачено механізм вжиття заходів за пунктом VII Статуту ООН (допускає запровадження санкцій і застосування військової сили) за вчинення нападів зі застосуванням отруйних речовин – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Росія, своєю чергою, критикує роботу JIM і готова подовжити її мандат тільки на шість місяців, пропонуючи комісії «переглянути свої попередні оцінки та висновки» і провести повторну експертизу на місці інциденту, з огляду на те, що, на думку Москви, «проведене ними розслідування не відповідало стандартам». Росіяни також вимагають, щоб комісія додала до своїх звітів матеріали сирійського уряду. Окрім того, Москва закликала генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерріша докооптувати в комісію додаткових членів.

 

Нагадаємо, що 24 жовтня постійний представник Росії в Раді Безпеки ООН наклав вето на проект резолюції, яка передбачає пролонґацію мандата для розслідування випадків застосування хімзброї в Сирії. Ще один постійний член Ради Безпеки – Китай – утримався під час голосування.

 

Вивченням цих хімічних інцидентів займається JIM, сформована ще 2013 року у відповідь на рішення сирійської влади знищити запаси хімічної зброї та об'єкти з її виробництва. Пізніше, коли цей процес був завершений, мандат JIM подовжили. В її завдання ввійшло встановлення конкретних фактів використання хімічних боєприпасів і визначення відповідальних за це осіб. Мандат місії закінчується в середині листопада.

 

Нагадаємо, що в квітні цього року внаслідок хімічної атаки в сирійському місті Хан-Шейхуні, що в провінції Ідліб, загинуло щонайменше 87 осіб. Згідно з попередніми висновками, атаку вчинила сирійська урядова авіація за підтримки російських військовиків.

03.11.2017