КВУ: На виборах до міських громад переміг БПП.

 

Згідно з підрахунками Комітету виборців України, на перших виборах до міських об'єднаних територіальних громад 29 жовтня найбільше голосів зібрав Блок Петра Порошенка "Солідарність" – за президентську партію проголосувало 34065 виборців.

 

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті КВУ. У неділю вибори до міських рад відбувалися у 25 містах, у котрих мешкає 356 тисяч виборців.

 

За "Батьківщину" проголосували 32014 виборців, за Аграрну партію – 21994.

 

"Наш край" зібрав 9996 голосів, "Самопоміч" – 7713, "УКРОП" – 7086.

 

Нагадаємо, що місцеві вибори в Україні проводять за багаторівневою змішаною системою: вибори до сільських і селищних рад – за мажоритарною системою, а до міських рад – із пропорційною системою з однією з варіацій "відкритих списків".

 

"На виборах до міських рад ОТГ кандидати могли висуватися лише від місцевих організацій політичних партій, самовисування не передбачено. Тому виборці брали до уваги не лише особисті якості чи програму кандидата, а й враховували його партійну приналежність", – прокоментували в КВУ.

 

"Кандидатів від БПП «Солідарність» підтримали майже рівномірно у всіх областях, де відбувалися вибори в міських ОТГ. Схожа ситуація у ВО «Батьківщина». Натомість Аграрна партія України, «Наш край», «Самопоміч» та УКРОП практично не отримали голосів виборців у близько третині областей", – зауважили в Комітеті виборців.

 

Водночас, згідно з інформацією на офіційній сторінці Центральної виборчої комісії станом на вечір 2 листопада (наразі є результати зі 110 громад з-поміж 201 ОТГ), найбільше мандатів у місцевих радах усіх рівнів здобула партія "Батьківщина" – 518. У "Солідарності" – 395, в Аграрної партії – 192. Понад сотню мандатів мають "Наш край" і "УКРОП" – 110 і 102.

 

02.11.2017