37% українців позитивно ставиться до росіян.

 

Число позитивно налаштованих до Росії українців у вересні 2017 року становило 37%. У порівнянні з травнем кількість симпатиків знизилася на 7%.

 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, яку провів Київський міжнародний інститут соціології.

 

Водночас, як показує паралельне опитування російського "Лєвада-центру", за той час число позитивно налаштованих до України росіян зросло з 26% до 32%.

 

 

Незважаючи на зворотні тренди в симпатіях, ставлення росіян до українців залишається гіршим, аніж українців до росіян, уже дев’ять років, відколи соціологи почали ставити це питання синхронно в обох країнах.

 

Погано до Росії ставиться 46%. У РФ 53% респонднтів зізналося у зневазі щодо українців.

 

Ставлення українців до Росії залежить від регіону: на заході та в центрі росіян толерує 31%, на півдні – 45%, на сході – 54%.

 

"В останні півтора року кількість українців, позитивно налаштованих до Росії, коливається навколо 40%, а кількість росіян, позитивно налаштованих до України, – навколо 30%. Зауважу, що ставлення до країни приблизно є середнім між ставленням до населення і ставленням до керівництва країни (наприклад, 15% ставляться позитивно до керівництва, 65% до населення, середнє – 40%)", – прокоментував керівник КМІСу Володимир Паніотто на своїй сторінці у Facebook.

 

Натомість у "Лєвада-центрі" зазначили: "Доля тих росіян, котрі позитивно ставляться до сусіда, нестійка і коливається від опитування до опитування на рівні чверті-третини населення. Починаючи із весни 2014 року, розрив між негативними і позитивними оцінками України лише одного разу значимо зменшився в 2016 році – з 39 п.п. у березні до 8 п.п. у травні. Можна припустити, що це обумовлене інформаційним порядком денним – обміном Надії Савченко, засудженої на 22 роки позбавлення волі в Росії, на росіян Алєксандра Алєксандрова і Євгєнія Єрофєєва, засуджених в Україні. Це, очевидно, сприйняли як спробу нормалізації стосунків між Росією та Україною. Однак ближче до липня 2016 року показники ставлення росіян до України повернулися на звичайний (негативний) рівень", – зазначили російські соціологи.

 

 

Число українців, котрі бажають закритих кордонів з Росією, сягає 49% (у травні було 43%). В Росії подібну думку сповідує 34% проти 35% у травні, тож російські соціологи вважають, що в їхній країні суспільна опінія "болєє устойчівая".

 

Київський міжнародний інститут соціології проводив опитування між 16 вересня та 1 жовтня. Методом особистого інтерв'ю опитали 2040 респондентів у 108-ми населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України. У Луганській та Донецькій областях опитування проводили тільки на територіях, котрі контролює держава.

 

"Лєвада-центр" проводив опитування 15–19 вересня, поспілкувавшись із 1602 респондентами.

 

01.11.2017