Лейкемія: обоє батьків зможуть бути донорами?

 

У майбутньому буде значно простіше знайти донора кісткового мозку в разі дитячого захворювання на лейкемію. Адже недавно дослідники розробили новий метод, завдяки якому придатними для донорства можна вважати обох батьків – навіть тоді, коли ознаки їхніх кров’яних стовбурових клітин збігаються з ознаками дитячих лише наполовину. В дослідженнях на 80-ти піддослідних цей метод був настільки ж успішним, як і поширена трансплантація цілком ідентичних кров’яних стовбурових клітин.



 

Лейкемія – одне з найпоширеніших ракових захворювань у дітей. Деякі форми такого виродження кровотворних клітин у спинному мозку наразі непогано лікують хіміотерапією, натомість інші є малочутливими до лікування. У цих випадках помагає цілковите знищення хворого кісткового мозку і трансплантація здорового від відповідного донора.

 

Але власне в цьому й проблема: аби не було відторгнення трансплантованих стовбурових клітин, вони мусять збігатися з суттєвими ознаками дитячого організму. Вирішальним є так званий людський лейкоцитарний антиген (Human Leukocyte Antigens, HLA), що розташований на поверхні кров’яних клітин. Його ознаки успадковані, але навіть рідні брати-сестри й батьки не завжди є носіями аналогічного підпису кров’яних клітин.

 

Нещодавно медики, здається, знайшли метод, який допоможе перетворити кістковий мозок близьких родичів на придатний для трансплантації. Клітинний матеріал при цьому додатково очищають, залишаючи тільки ті клітини, які пасують до тканинних ознак хворого. Завдяки цьому методу в майбутньому майже всі батьки зможуть стати донорами для своїх хворих дітей.

 

Геном дитини і, відповідно, ознаки її HLA походять наполовину від матері, наполовину від батька, тож обоє батьків – носії частини відповідних ознак лейкоцитарного антигену. Новий метод, який розробив Франко Локателлі (Franco Locatelli) та його колеги з Падуанського університету, ідентифікує кров’яні стовбурові клітини з відповідними ознаками та додатково ліквідовує так звані альфа-Т- або Б-лімфоцити, що залучені до реакції відторгнення.

 

Наскільки добре функціонує цей метод, учені вивчали з вересня 2011 року до вересня 2014-го у дослідженні на 80-ти дітях. Всіх лікували хіміотерапією, що вбиває клітини спинного мозку. Щоб додатково зменшити ризик відторгнення, крім очищених кров’яних стовбурових клітин діти отримували спеціальні медикаменти, що діють проти Т-клітин імунної системи,.

 

Результат: трансплантація очищеного гаплоідентичного (не цілком сумісного) спинного мозку виявилася успішна: у жодної дитини не розвинулася обширна тривала реакція відторгнення, повідомляють учені. Лише у 30% наступала помірна захисна реакція, переважно на шкірі, а в двох дітей трансплантація стовбурових клітин взагалі не була успішною, повідомили Локателлі з колегами.

 

Шанси на те, що дитина виживе після такого лікування – без настання захисної реакції або рецидиву хвороби – дорівнювали 71%, тобто були приблизно на такому ж рівні, як і для двох контрольних груп дітей, що отримували HLA-ідентичні кров’яні стовбурові клітини, інформують учені. Вони вважають, що гаплоідентична трансплантація очищених стовбурових клітин – це альтернатива для дітей з гострою формою лейкемії.

 

«Наш метод надає шанси на те, що кожній дитині з лейкемією здійснюватимуть потрібну трансплантацію стовбурових клітин», – констатують учені. Адже завдяки очищенню кісткового мозку майже всіх батьків можна розглядати потенційними донорами своїх дітей. Локателлі з колегами вважають цілком імовірним, що в майбутньому їхній метод працюватиме і на дорослих.

 

 

Leukämie: Bald alle Eltern als Spender geeignet?

Beilit, 23/10/2017

Зрефепувала Соломія Кривенко

01.11.2017