Facebook, Twitter і Google розповіли про діяльність російських ботів.

Мова йде про їхню активність під час президентської кампанії 2016 року в США і після неї.

 

 

Представники соціальної мережі Facebook стверджують, що група російських користувачів опублікувала понад 80 тисяч записів на політичні теми протягом двох років під час і після президентських виборів 2016-го у США. Потенційна група охоплення читачів цих дописів, за підрахунками компанії, могла становити приблизно 126 мільйонів осіб.

 

Facebook має намір розкрити ці дані під час надання свідчень у юридичному комітеті Сенату Сполучених Штатів – повідомила в понеділок, 30 жовтня, інформаційна аґенція Reuters з покликом на анонімне джерело. Стало також відомим, що компанія тільки в жовтні 2016 року деактивувала майже 6 мільйонів фейковий облікових записів, імовірно пов'язаних із російськими джерелами.

 

«Ці дії суперечать місії Facebook щодо побудови спільноти та всього, що ми відстоюємо. І ми готові зробити все можливе для вирішення цієї нової загрози», – заявив член правління Facebook Колін Стретч (Colin Stretch).

 

Зі схожою заявою виступив і сервіс мікроблогів Twitter. За даними цієї компанії, «ботівські» сторінки, пов'язані з Росією, поширили 1,4 мільйона твітів під час передвиборної кампанії 2016 року. Сумарно це становило 0,74 відсотка всіх твітів про американські вибори. Twitter заморозив 2752 облікових записів і повідомив представникам Конгресу США адреси заблокованих сторінок.

 

Заяву щодо російської активності в мережі зробили і представники холдингу Alphabet, котрий володіє компанією Google. Їм вдалося виявити докази зловживань платформами Google з боку проурядових російських груп. Компанія встановила, що під час передвиборної кампанії в США з двох облікових записів було витрачено 4700 доларів на рекламу.

 

Google також виявив 18 каналів на відеогостинґу Youtube, які, імовірно, підтримують російські аґенти. На цих каналах було розміщено 1108 відеозаписів сумарною тривалістю 43 години. При цьому загальна кількість переглядів виявилося невеликою – меншою за 310 тисяч. За повідомленням Google, ці канали були заблоковані.

31.10.2017