Курт Волкер підтримав тезу України: миротворці мусять контролювати кордон.

 

Спеціальний представник Департаменту США у справах України Курт Волкер заявив: аби миротворча місія ООН змогла розпочати свою роботу в Україні, Росія мусить вивести свої сили з Донбасу.

 

Про це Волкер сказав в інтерв'ю "Громадському" під час свого візиту до України.

 

З його слів, спершу сторони мають домовитися щодо мандата місії, визначитися з її чисельністю та складом – саме про це наразі й тривають перемовини.

 

Курт Волкер додав, що присутність місії має стати належним безпековим елементом, що дасть можливість перейти до політичних кроків, прописаних у мінських угодах. "Неможливо перейти до інших речей, якщо безпекові питання не закриті", – сказав спецпосланець. У випадку, якщо місію таки створять, вона мусить бути здатною виконувати три основних завдання: "Мати повний контроль над усією зоною конфлікту, а не лише по лінії зіткнення, та вільне пересування нею; моніторити зберігання важкого озброєння – так, щоби воно перебувало в одному місці і не розміщувалося ще десь. І третє – контролювати російсько-український кордон", – зазначив Волкер.

 

Посланець Держдепу підкреслив, що виконання цих умов перебуває винятково у площині політичної волі. "Мінськ не виконується через брак політичної волі, який диктується відсутністю довіри. Ми сподіваємося створити цю політичну волю", – зазначив він.

 

На зустрічі зі спеціальним представником США Президент України Петро Порошенко скоординував подальші кроки щодо зміцнення міжнародної присутності на Донбасі – як у рамках зусиль у Нормандському форматі, так і на міжнародних майданчиках, передусім у Раді безпеки ООН.

 

Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію в регіоні і відзначили принципову важливість забезпечення належного виконання мінських домовленостей, передусім у частині консолідації сталого і всеохопного припинення вогню, виведення з України російських окупаційних військ та техніки, повідомляє прес-служба АП.

 

Сторони приділили значну увагу питанню звільнення заручників, яких незаконно утримують на окупованій території і в російських тюрмах.

 

Курт Волкер високо оцінив ухвалення Закону України "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України". На його погляд, це рішення є чітким сигналом на підтвердження справжньої відданості української сторони мирному врегулюванню.

 

На зустрічі з Головою Верховної Ради України Курт Волкер запевнив, що Росія вже усвідомила: "напад на Україну має зворотні наслідки", і ціна, яку Росія платить за агресію, "не буде змінюватись": "санкцій не скасують, міжнародна підтримка не зміниться, репутація не покращиться, російсько-американські та російсько-європейські відносини зазнають втрат від цієї ситуації, фінансові затрати також не зменшаться", повідомляє прес-служба ВР.

 

Волкер зазначив, що в Україні триває "не заморожений конфлікт, а йде гаряча стадія війни, на якій щотижнево гинуть люди". Він трактує це "не як міжетнічний чи внутрішній конфлікт, а російське вторгнення і окупацію".

 

30.10.2017