Вибори в ОТГ: сільський голова з посвідченням журналіста, голосування без паспорта і виборча агітація.

 

У неділю, 29 жовтня, відбулись вибори у новостворених об’єднаних територіальних громадах. Журналісти місцевих видань зафіксували порушення.

 

Так, сільський голова Ямниці Микола Зелінський після закриття дільниці залишився стежити за перебігом процесу з посвідченням журналіста, передає Курс. Відповідно до ст. 27 ЗУ «Про місцеві вибори», після закриття дільниці в приміщенні не можуть перебувати сторонні особи і сільські голови, які не балотуються на посаду. На зауваження про порушення закону Микола Зелінський пред’явив посвідчення журналіста телеканалу «Вежа».

 

Також у Ямницькій ОТГ журналісти ГК помітили агітацію за Романа Крутого, кандидата на сільського голову. Хоча за законом агітація у день виборів заборонена.

 

У селі ж Креховичі (Брошнів-Осадська ОТГ, Івано-Франківська область) члени комісії намагались перешкоджати роботі офіційного спостерігача від Комітету виборців України, повідомили в КВУ.

 

Такі спроби виникли після того, як спостерігач КВУ зафіксував випадки голосування виборців без паспорта, що є порушенням чинного законодавства. Члени комісії не врахували зауваження спостерігача і намагалися обмежити його в пересуванні. У результаті між ними виник конфлікт і представники комісії викликали на місце поліцію.

 

Однак представники правоохоронних органів не встановили жодних порушень в діях спостерігача КВУ, тож він залишився на дільниці. 

 

Окрім того, під час підрахунку голосів на Івано-Франківщнині було знеструмлено 7 виборчих дільниць, передає Фіртка. Перебоїв з електропостачанням не було тільки у Брошнів-Осадській об'єднаній громаді.

 

Першим повідомлення про відсутність електроенергії після закриття виборчої дільниці надійшло із с. Павліка (ДВК №260756). У зв’язку з цим 4 члени Ямницької територіальної комісії виїхали на цю дільницю.

 

У Косівському районі знеструмлені 3 виборчі дільниці – у с. Кобаки (№260428) та дві у с. Рожнів (260445 та 260446) – Рожнівської ОТГ.

 

У Заболотівській об'єднаній громаді Снятинського району без електропостачання залишилась ДВК №260674.

 

Виборча дільниця №260037, що у с. Росільна (Дзвиняцька об’єднана громада), і №260521 у с. Перерісль Надвірнянського району Переріслянської громади теж залишились без електрики.

30.10.2017