Чийгоз та Умеров повідомили про намір повернутися в Крим.

 

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров, засуджені в анексованому Криму та передані Туреччині російською владою, оголосили про намір повернутися на територію півострова.

 

Про це вони заявили на прес-конференції в аеропорту "Бориспіль" по прибутті з Туреччини, інформує "Радіо Свобода".

 

 

"Через деякий час я просто поїду додому. І ніхто переді мною ніяких умов не ставив, ніхто зі мною не зустрічався, не розмовляв. За два тижні до тих подій – тобто про те, що нас літаком перевезли спочатку в Анапу, а потім в Анкару, – у мене було два представники з Москви з високих кабінетів ФСБ. Вони просили, щоб я написав прохання про помилування на ім’я президента Путіна. Я категорично відмовився. Після цього інших контактів не було і ніхто мені не ставив умови, що я буду допущений в Крим чи не буду допущений. Пустять мене чи ні, я додому поїду обов’язково", – сказав Умеров.

 

Ахтем Чийгоз зазначив, що він не збирається переховуватись. "Коли мене забирали, у мене не було можливості попрощатися з батьком і дітьми. Тому я маю намір повернутися додому", – сказав Чийгоз.

 

Водночас адвокат Микола Полозов заявив, що офіційних заборон Чийгозу та Умерову не оголошували, але обмеження можуть з’явитися згодом.

 

"Наразі офіційних заборон жодних немає. Але це не дає гарантії, що цих заборон не буде, коли вони спробують наблизитися до адміністративної межі. Перевірити це можна буде лише емпіричним шляхом, приїхавши туди і спробувавши перейти", – сказав адвокат.

 

27.10.2017