Росія збудує на Курилах нову військово-морську базу.

Перший заступник голови комітету з оборони і безпеки російської Ради Федерації Франц Клінцевич запевнив, що Кремль вже ухвалив рішення щодо її будівництва.

 

 

«Рішення ухвалено. Воно – на стадії реалізації. Роботи розпочнуть найближчим часом. Майбутня база ВМФ на Курилах зможе приймати будь-які кораблі, в тому числі першого рангу», – заявив Клінцевич, слова котрого цитує російське інформаційне агентство «РИА Новости». До кораблів першого рангу належать авіаносці, міноносці, ракетні і протичовнові крейсери, атомні підводні човни.

 

Російський депутат також повідомив, що на Курилах відновлять аеродромну мережу. «Ці роботи також пов'язані зі створенням бази ВМФ», – зазначив він, проте не уточнив, на якому саме острові розташують нову базу.

 

Ще раніше російські ЗМІ повідомляли про наміри Міністерства оборони Росії створити на острові Матуа Курильської гряди пункт базування Тихоокеанського флоту (ТОФ). 

 

«Зараз дослідження цього острова триває. Там є два аеродроми, їх підігрівають термальні води. Там є умови для створення житла, для облаштування причалів, створення складів і арсеналів, для проведення ремонтних робіт кораблів та наземної техніки. Тому з часом там дійсно може бути створена ця база. Вона дуже зручна для того, щоб захищати насамперед  Охотське море, де можуть перебувати наші стратегічні підводні човни. Окрім того, це відкрита база в Тихий океан. Звідти нас ніхто не зможе замкнути в будь-якій бухті, щоб наші кораблі не вийшли в океан», – так прокоментував це повідомлення російський військовий експерт, полковник у відставці Віктор Літовкін.

 

Нині на Курильських островах дислокована кулеметно-артилерійська дивізія Східного військового округу ЗС РФ. На острові Ітуруп розміщений береговий протикорабельний ракетний комплекс «Бастіон», на острові Кунашир – комплекс «Бал».

 

Тим часом Японія рішуче виступає проти мілітаризації островів Курильської гряди. Вона їх вважає своїми північними територіями, які були незаконно анексовані Росією по завершенні Другої світової війни. Токіо вже чверть століття безуспішно веде перемовини з Москвою про повернення Японії островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї площею 5175 квадратних кілометрів.

 

 

Останні японсько-російські перемовини щодо Курил відбулися у квітні цього року, коли до Москви з візитом прибув прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе. Проте на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним йому вкотре не вдалося досягнути згоди в курильському питанні.

26.10.2017