Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Державна міґраційна служба відмовила екс-президентові Грузії, лідерові партії "Рух нових сил" Міхеїлові Саакашвілі у статусі біженця, відтак стосовно нього нема жодних спеціальних обставин, які б унеможливлювали його депортацію.

 

Про це Луценко сказав журналістам під час брифінгу у перерві засідання Ради регіонального розвитку, інформує УНІАН.

 

"У нас є новина. Якщо раніше я заявляв, що Саакашвілі має статус, який унеможливлює будь-який спосіб його депортації або екстрадиції, то наразі Державна міграційна служба відмовила йому у статусі біженця, про який він написав заяву, і пан Саакашвілі, як завжди, до суду з оскарженням цього рішення не звернувся", – зазначив Луценко.

 

"Відтак зараз він апатрид без жодних спеціальних обставин, які б могли унеможливити депортацію або екстрадицію, і Державна міграційна служба знає це достеменно", – повідомив Генпрокурор.

 

Генпрокурор також заявив, що українське слідство має обґрунтовані докази, котрі свідчать про причетність Міхеїла до підготовки операції повалення державного ладу в Україні. "Міхеїл Саакашвілі, на жаль, перейшов "червону лінію". Він бреше, він провокує з метою особистого захоплення влади", –  сказав Юрій Луценко.

 

"Свого часу, коли слідчий дозволить мені їх розголошувати, я це зроблю", – пообіцяв Генпрокурор. 

 

Між тим, як повідомила речниця Луценка Лариса Сарган, українські служби вже почали процедуру екстрадиції щодо низки громадян Грузії, котрих Саакашвілі привіз до України. Речниця ГПУ називає їх "екстремістами".

 

"Міхеїл Саакашвілі опирається на вузьке коло екстремістів грузинського та українського походження. Причому перших – грузинів – він пробував леґалізувати і леґалізував частину з них в Україні, будучи головою Одеської обласної державної адміністрації. Саме тоді, перебуваючи на посаді, Саакашвілі примусив своїх підлеглих оформити дозволи на постійне проживання двадцятьом громадянам Грузії як цінним діячам культури", – поінформувала Сарган.

 

"Наразі є всі підстави для видворення зазначених двадцяти осіб з України, що і відбувається силами Державної міґраційної служби", – додала прес-секретар ГПУ на своїй Facebook'овій сторінці. 

 

24.10.2017