Дипломати: Після російських ліків стан здоров'я Гриба погіршився.

 

Стан здоров'я 19-річного українця Павла Гриба, викраденого російськими спецслужбами із території Білорусі за звинуваченням у терористичній діяльності, ускладнюється. В понеділок у цьому пересвідчився український консул, котрий мав зустріч із Грибом у слідчому ізоляторі Краснодара.

 

Про це заявив начальник управління департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич у коментарі телеканалу "112-Україна".

 

"Зустріч тривала приблизно годину. Адміністрація СІЗО висунула категоричну вимогу, як це було і 18 вересня під час зустрічі: спілкування мало відбуватися винятково російською мовою і в присутності заступника начальника СІЗО та одного з охоронців, який здійснював відеодокументування зустрічі", – зазначили в МЗС.

 

Стан здоров’я Павла, зі слів дипломата, не покращився. Позитивного ефекту від прийому препаратів, які призначили російські лікарі, він не відчув. Навпаки, від одного з препаратів стан Павла ускладнювався.

 

Обстеження російськими службами не виявило протипоказань щодо його подальшого перебування в СІЗО.

 

Кирилич запевнив, що МЗС у взаємодії із правозахисними організаціями, міжнародними партнерами вживає всіх максимальних заходів політичного, дипломатичного тиску на РФ з метою звільнення незаконно затриманого і незаконно утримуваного Павла Гриба в СІЗО в Краснодарі.

 

Російське слідство звинувачує Павла Гриба у підготовці теракту в школі Сочі.

 

Гриба схопили 24 серпня в Білорусі, а згодом переправили в Росію. Російська сторона підтвердила факт затримання аж у вересні.

 

Павло має вроджені проблеми зі здоров'ям і потребує постійної опіки медиків. Росія відмовила Європейському судові з прав людини у допуску українських лікарів.

 

24.10.2017