Чи на вікінгів вплинув іслам?

 

Науковці виявили арабські написи на похоронному вбранні вікінгів. Згідно з повідомленнями, на шовковій стрічні померлого срібною ниткою був вишитий візерунок, що, ймовірно, становить собою дзеркальне відображення слів «Аллах» та «Алі» й, отже, є прямим посиланням на Коран. Це могло б означати, що на людей з Півночі суттєво впливали чужі культури зі Сходу.


 

Візерунок на цій стрічці може зображати арабські букви. Зображення: Annika Larsson​.


 

Приблизно тисячу років тому вікінги домінували на широких просторах Північної Європи та були першими європейцями, що заселяли далеку Гренландію. Хоча людей Півночі передусім асоціювали з військовими набігами, та, крім того, вони підтримували масштабну торговельну мережу. У їхніх крамницях в Європі та на Сході купці обмінювалися всяким добром: мед, бурштин, хутро та зброю міняли на срібло, прянощі, обладунки й шовк.

 

Те, що в цьому процесі вікінги не лише будували економічні зв’язки з чужими народами, а й зазнавали впливу інших культур, сьогодні здається радше несподіванкою. Дослідники на чолі з текстильним археологом Аннікою Ларссон (Annika Larsson) з Уппсальського університету в Швеції виявили арабські написи на традиційному погребальному вбранні вікінгів.




Слово «Аллах» з'являється на тканині в дзеркальному відображенні. Зображення: Annika Larsson.


 

Текстиль знайшли у погребальних човнах та гробницях у Бірці, важливому вікінгівському поселенні на південному сході Швеції. Готуючись до виставки, вчені знову їх дослідили. При цьому їм кинулися в очі візерунки, вишиті срібною ниткою на шовковій стрічці. Їхня форма нагадувала куфічний почерк – одну з найстаріших графічних форм арабського шрифту.

 

Збільшення візерунка дало змогу врешті розшифрувати текст: «Захоплива деталь: це слово – «Аллах», що дзеркально відображене», – повідомила Ларссон. Також учені знову й знову натрапляли на слово, що могло б позначати ім’я четвертого халіфа Ісламу – Алі.

 

Тобто на одязі скандинавів виявили написи, які учені пов’язують з мозаїками мавзолеїв й іншими меморіалами Центральної Азії. Але що це означає?

 

«Часто припускають, що об’єкти зі Сходу потрапляли в міста вікінгів у результаті набігів або були товарами на продаж», – пояснила Ларссон. Однак ця теорія не може підтвердити актуальну знахідку. Врешті, арабські написи виявили на типовому одязі вікінгів – який, найімовірніше, виготовляли в серці їхньої імперії.

 

Для учених очевидно, що свого часу вікінги втрапили під вплив ісламу та перейняли уявлення про вічне життя після смерті у раю. Адже в Корані написано, що люди в раю носять шовкові шати.

 

Відомо, що деякі експерти сумніваються в інтерпретації написів, яку запропонувала Ларссон. Якщо ж це припущення все-таки виявиться правильним, то підтвердиться, що вікінги взаємодіяли з мусульманами й рештою арабського світу. А це означає, що іслам залишив свої сліди в культурі людей Півночі.

 

 

Waren die Wikinger vom Islam beeinflusst?

Universität Uppsala, 19/10/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

20.10.2017