Суддів КС часів Януковича нагородили "за зміцнення правосуддя".

 

Керівництво Конституційного Суду нагородило суддів Юрія Бауліна (голова КСУ у 2014–2017 рр.) та Сергія Вдовіченка нагрудними знаками "Відзнака Конституційного Суду України".

 

Про це пише "Українська правда".

 

"Відзнака КСУ" є найвищою відомчою нагородою КСУ, котра, як зазначено у положенні про заохочувальні відзнаки КСУ, вручається відомим державним, громадським діячам, науковцям, суддям у відставці, державним службовцям та представникам інших країн за: вагомий внесок у становлення правової держави, забезпечення конституційних прав і свобод людини, активну громадську діяльність щодо захисту прав і свобод людини; плідну співпрацю у сфері утвердження принципів верховенства права.

 

Бауліна та Вдовіченка нагородили за особистим поданням виконувача обов'язків голови КС України Віктора Кривенка 13 жовтня.

 

І Баулін, і Вдовіченко причетні до рішень КС, котрі спричинили узурпацію влади Віктором Януковичем.

 

 

Так, 24 лютого 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову №775-VII "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду присяги судді", якою звільнила за порушення присяги суддів КС Анатолія Головіна, Михайла Колоса, Марію Маркуш, В’ячеслава Овчаренка та Олександра Пасенюка. Цією постановою парламент також запропонував Президенту та з’їзду суддів України звільнити за порушення присяги суддів КС, призначених за їхньою квотою, а саме: Юрія Бауліна, Сергія Вдовіченка, Василя Бринцева, Михайла Гультая, Михайла Запорожця, Олега Сергейчука, Наталю Шапталу.

 

Ані АП, ані суддівське врядування на цей заклик не відгукнулися.

 

Підставою для звільнення цих суддів парламент визнав ухвалення ними з порушенням закону та свого обов’язку низки резонансних рішень у період правління Януковича – зокрема, у так званій справі про парламентських "тушок" (можливість творення коаліції не фракціями, а індивідуально нардепами), а також у справі про повернення Конституції 1996 року.

 

Також нагадаємо, що ГПУ та СБУ провадять справу за фактом узурпації влади Януковичем, у котрій фігурують і судді КС, які брали участь у прийнятті перелічених рішень.

 

18.10.2017