Багдад спростував інформацію про військову операцію проти курдів в Кіркуку.

Іракський Курдистан наполегливо намагається встановити контроль над цією багатою на нафту провінцією Іраку.

 

 

Командування іракською армією спростувало інформацію про початок воєнної операції проти курдів у провінції Кіркук. «Завданням військових підрозділів, як і раніше, є прочісування і зачистка територій, звільнених від бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава"», – сказано в заяві міністерства оборони Іраку, оприлюдненій в п'ятницю, 13 жовтня, яку цитує видання Spiegel Online.

 

Напередодні прем'єр-міністр Іраку Гейдар аль-Абаді відкидав можливість воєнної операції проти курдів, незважаючи на конфлікт між урядом країни і владою Іракського Курдистану, який загострився після референдуму про незалежність курдської автономії. Проте вранці 13 жовтня представник іракського командування повідомив, що урядова армія підтягла війська до провінції Кіркук, аби відновити контроль над втраченими три роки тому територіями.

 

Один з командирів пешмерґа, курдського народного ополчення, своєю чергою, заявив, що іракські війська зробили спробу перейти лінію розмежування в реґіоні. Генеральне командування пешмерґа віддало наказ про перекидання в провінцію Кіркук великих підкріплень.

 

Багата нафтою провінція Кіркук, яка не входить до складу Іракського Курдистану, є однією зі спірних територій між курдською автономією і центральним урядом в Багдаді. Після вигнання бойовиків «Ісламської держави» велику частину цього регіону взяли під свій контроль бійці пешмерґа.

 

25 вересня курди, незважаючи на протести Багдада і критику міжнародної спільноти, провели референдум про незалежність. Голосування проходило, в тому числі, у контрольованих ними районах провінції Кіркук. Майже 93 відсотки учасників референдуму проголосували за незалежність Іракського Курдистану від Іраку.

13.10.2017