Президент ПАРЄ подав до демісії.

Його відставки активно домагалася, зокрема, українська делегація за те, що Педро Аґрамунт завзято підігрував Росії.

 

 

Про відставку повідомив на своїй сторінці у Facebook український депутат, голова делегації українського парламенту в ПАРЄ Володимир Ар'єв. «Вирішив не чекати фінального голосування в Асамблеї, запланованого на понеділок. Послався на стан здоров'я. Вітаю всіх причетних, це наша спільна перемога!» – написав український парламентар. Він також опублікував скан відповідної заяви Педро Аґрамунта (Pedro Agramunt).

 

 

Ще одна представниця України в ПАРЄ Ганна Гопко так прокоментувала в Facebook відставку Аґрамунта:

 

«Заява про відставку президента ПАРЄ Аґрамунта – це подвійна перемога. По-перше тому, що цю відставку ініціювала і довела до переможного кінця делегація України. Яскраве свідчення того, що Україна стає суб'єктом, реальним гравцем на міжнародній арені. По-друге тому, що причиною відставки стала проросійська політика Аґрамунта. 
Обслуговувати московські інтереси – це вже моветон у Європі, за це посилають у відставку. Чудовий приклад того, як ми можемо перемагати, коли діємо як єдина національна команда».

 

Нагадаємо, що ще в квітні Бюро Асамблеї висловлено вотум недовіри президентові ПАРЄ. Педро Аґрамунта позбавили права офіційно репрезентувати організацію через його скандальну поїздку до Дамаска разом із російськими депутатами і зустріч зі сирійським президентом Башаром Асадом у березні цього року.

 

У червні пропозиція про припинення повноважень Аґрамунта була зареєстрована в секретаріаті Асамблеї. Для того, щоб запустити процес відставки президента ПАРЄ, потрібно було зібрати не менш як 120 підписів членів Асамблеї, а зібрали аж 160.

 

Педро Аґрамунт обіймав посаду президента Парламентської асамблеї Ради Європи з січня 2016 року. Він є також членом Сенату Іспанії з 1993 року від Валенсійського автономного співтовариства.

 

Аґрамунт неодноразово дозволяв собі відверто проросійські висловлювання. Зокрема він активно закликав до скасування санкцій для російської делегації ПАРЄ. Нагадаємо, ще 2014 року ПАРЄ через анексію Криму Росією ухвалила резолюції, якою позбавила російську делегацію права голосу на сесії.

06.10.2017