Проросійському голові ПАРЄ висловлено вотум недовіри.

Бюро ПАРЄ позбавило Педро Аґрамунта (Pedro Agramunt) права офіційно репрезентувати організацію через його скандальну поїздку до Дамаска разом із російськими депутатами і зустріч з сирійським президентом Башаром Асадом.

 

 

Як очікувалося, Аґрамунт повинен був у  п'ятницю, 28 квітня, прокоментувати скандальний інцидент або оголосити про свою відставку. Проте на засіданні він просто не з'явився. За непідтвердженими даними, Аґрамунт надіслав до ПАРЄ офіційного листа, де відмовився йти з посади.

 

Оскільки не існує правового механізму, який дозволяє відправити президента ПАРЄ до демісії без його згоди, то Бюро Асамблеї винесло йому вотум недовіри, позбавивши його права здійснювати офіційні поїздки, брати участь від імені ПАРЄ в офіційних заходах, а також виступати від імені Асамблеї – повідомило видання Luxemburger Wort.

 

«Голова вважав за краще не бути присутнім сьогодні на засіданні Бюро і не подав заяви про відставку. Як наслідок, а також відповідно до процедурних правил, згідно з якими голову ПАРЄ не можна примусити піти у відставку, Бюро визнало за необхідне вжити цих заходів», – заявив голова британської делегації в ПАРЄ Роджер Ґейл.

 

За словами Ґейла, «стандарти і принципи Парламентської Асамблеї є важливішими за будь-якого окремого її члена». Одночасно він закликав членів Асамблеї дотримуватися відданості базовим принципам організації.

 

Вотум недовіри голові ПАРЄ є першим таким прецедентом за всю майже 70-річну історію Ради Європи.

 

Нагадаємо, що 20 березня Педро Аґрамунт разом із делегацією російських дипломатів відвідав Сирію. За його словами, цю поїздку він здійснив не як голова ПАРЄ, а як іспанський сенатор. Ціла низка депутатів, котрі репрезентують практично всі основні фракції, звинуватили Аґрамунта в тому, що його зустріч зі сирійським диктатором завдала серйозної шкоди репутації Ради Європи.

 

У понеділок, 24 квітня, Аґрамунт, відкриваючи роботу Асамблеї, заявив, що його поїздка до Сирії була помилкою і вибачився, додавши, що не очікував такої бурхливої реакції депутатів. Однак депутати ПАРЄ зажадали голосування щодо вотуму недовіри. Після цього голова Асамблеї оголосив, що виступить із заявою в п'ятницю, і більше на засідання ПАРЄ не приходив.

 

Педро Аґрамунт обіймає посаду голова Парламентської асамблеї Ради Європи з січня 2016 року. Він є членом Сенату Іспанії з 1993 року від Валенсійського автономного співтовариства.

 

Аґрамунт неодноразово дозволяв собі відверто проросійські висловлювання. Зокрема він активно закликав до зняття санкцій з російської делегації ПАРЄ. Нагадаємо, що ще 2014 року ПАРЄ через анексію Криму Росією ухвалила резолюції, якою позбавила російську делегацію права голосу на сесії.

28.04.2017