Коаліційні перемовини в Німеччині можуть затягтися до кінця року.

Таке припущення зробив керівник відомства бундесканцлера Петер Альтмаєр.

 

 

«Попереднього разу (по виборах 2013 року – Z) перемовини про формування великої коаліції затяглися фактично до Різдва. Можливо, що аналогічна ситуація повториться й цього разу. Утім, для нас вирішальну роль відіграватимуть не часові терміни, а зміст перемовин», – заявив Петер Альтмаєр (Peter Altmaier) в інтерв'ю виданню Focus.

 

Нагадаємо, що цього разу партнерами можливого урядового альянсу, тобто «ямайської коаліції», є: ХДС/ХСС, Вільна демократична партія і «Спілка90/Зелені». Потенційним коаліційним партнерам належить домовлятися – насамперед щодо питання про квоти на прийняття міґрантів. «За тих відмінностей, які існують між коаліціянтами, нам доведеться нівроку поборотися за остаточне рішення», – попередив Альтмаєр.

 

За словами голови відомства федерального канцлера, попри гучні поствиборчі заяви соціал-демократів, вони ще не остаточно відмовилися від ймовірної урядової коаліції з Християнськими демократами. «Діалог триватиме й із СДПН в інтересах зміцнення демократичного консенсусу центру». Водночас Альтмаєр наголосив – він не бачить сенсу в тому, щоби починати з соціал-демократами «зондувальні переговори», допоки тривають перемовини про формування так званої «ямайської коаліції».

 

Тим часом один з впливових політиків СДПН, екс-голова її фракції в Бундестазі Томас Опперман (Thomas Oppermann) в ефірі телеканалу ZDF заявив, що його партія може переглянути свою заяву про перехід в опозицію, якщо виникне «державна необхідність».

29.09.2017