Анґела Меркель підтримала пропозиції Емманюеля Макрона щодо реформи ЄУ.

Особливий наголос бундесканцлерка Німеччини зробила на необхідності гармонізувати оподаткування підприємств і провести реформи законодавства про банкрутство

 

 

«Я твердо переконана, що Європі не можна просто тупцювати на місці», – заявила керівниця німецького уряду під час неформальної вечері глав держав і урядів країн Європейської Унії в Таллінні у четвер, 28 вересня. Вона зазначила, що щиро підтримує енергійні реформи в ЄУ, запропоновані президентом Франції під час виступу в Сорбонні 26 вересня – повідомило видання Die Welt.

 

Коментуючи слова Емманюеля Макрона, Анґела Меркель із задоволенням констатувала велику схожість в позиціях Німеччини і Франції, відзначивши, проте, що «слід ще обговорити деталі».

 

Нагадаємо, що в своїй промові 26 вересня Емманюель Макрон репрезентував свій план реформування європейських інституцій, які, на думку французького лідера, «повільні і неефективні». «Загальні податки і бюджет, інтеграція в питаннях оборони й освіти – ось основні рішення, які повинні зробити Єврозону згуртованішою й сильнішою перед зовнішніми викликами», – зазначив французький президент. 

 

Почати, на думку Макрона, слід з оборони. До 2020 року Париж пропонує створити не тільки спільні збройні сили для військових операцій, а також запровадити єдиний європейський оборонний бюджет і єдину військову доктрину. Наступними кроками поетапної інтеграції, на переконання французького лідера, має бути створення європейської академії розвідки, європейського бюра у справах біженців, європейської аґенції з інновацій, європейської прикордонної поліції, уніфікація принаймні частини податків, а як наслідок – і соціального законодавства, інтеграція освітніх процесів.

 

Для фінансування цих нових європейських відомств та інституцій Макрон пропонує запровадити загальноєвропейські податки, в тому числі екологічний збір за шкідливі викиди в навколишнє середовище, податок для цифрових велетнів так званої групи Gafa (Google, Apple, Facebook, Amazon). Встановити вилку для ставки податку на прибуток до 2020 року.

 

Щоб не відлякати європейських партнерів, Макрон готовий змиритися з концепцією «Європи різних швидкостей», в якій би збереглося місце для можливого повернення в майбутньому Великої Британії і для вступу в Унію балканських країн. «Реформи повинні початися з країн, які готові до їхнього проведення, а решта сусідів з ЄУ долучаться до них, визнавши успішність проекту», – пояснив свою тезу французький президент.

 

Для реалізації цих амбітних завдань Макрон пропонує створити спеціальну «групу європейської перебудови», яка повинна розробити конкретний план дій до літа 2018 року. У цю групу кожна країна, яка бажає стати в авангарді реформ, може відправити свого представника. За словами французького лідера, він уже заручився підтримкою 22-х з 27 країн – членів Унії.

29.09.2017