Партія Емманюеля Макрона програла на проміжних виборах до Сенату.

Тим часом консерватори посилили свої позиції у верхній палаті французького парламенту.

 

 

Під час голосування в неділю, 24 вересня, вирішувалася доля 171-го з 348 депутатських місць. За законодавством, половина складу Сенату оновлюється що три роки шляхом непрямого голосування. У непрямих виборах брали участь понад 76 тисяч посадових осіб, включно з членами Національних зборів (нижньої палати парламенту), мерів і членів муніципальних рад.

 

Згідно з офіційними результатами, опублікованими в понеділок, 25 вересня, на сайті Сенату Франції, консервативна партія «Республіканці» здобула в Сенаті загалом аж 159 місць, раніше у неї було 142 місця. Таким чином цій партії вдалося зберегти свою традиційну домінацію у верхній палаті парламенту.

 

На другому місці залишилася Французька соціалістична партія. Втративши п'ять мандатів, соціалісти зберегли в Сенаті своїх 79 представників – подає видання Le Monde.

 

На почесному третьому місці – сенатори-центристи з партії «Союз демократів і незалежних», яким дісталося 51 сенаторське крісло. 

 

Партія президента Франції Еммануеля Макрона «Республіка на марші» опинилася лише на п'ятій позиції. Вона втратила одне місце і тепер представлена ​​у верхній палаті лише 27-ма сенаторами. Хоча перед виборами вона розраховувала щонайменше на 50 мандатів.

 

У порівнянні з нижньою палатою, Сенат відіграє лише другорядну роль в питаннях законодавства. Останнє слово тут належить депутатам нижньої палати, які можуть подолати вотум Сенату.

 

Однак вибори в Сенат продемонстрували зростаюче розчарування французів реформами Макрона. Зокрема, багато місцевих чиновників були незадоволені планами президента скоротити бюджети органів місцевого самоврядування.

25.09.2017