Оголошено попередні офіційні результати виборів до Бундестаґу.

Вони мало чим відрізняються результатів екзит-полів, оприлюднених напередодні ввечері.

 

 

Християнські демократи на чолі з чинною бундесканцлеркою Анґелою Меркель виграли боротьбу за парламентські місця. За попередніми офіційними результатами, блок правоцентристських партій ХДС/ХСС набрав 33,0 відсотки голосів – подає телеканал ARD.

 

Їхні коаліційні партнери Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) на чолі з Мартіном Шульцем (Martin Schulz) фінішувала другою, набравши 20,5 відсотка. Третій результат – у правих популістів з «Альтернативи для Німеччини» (АДН): 12,6 відсотка голосів.

 

Далі йдуть: ліберальна Вільна демократична партія (ВДП) – 10,7%, Ліва партія – 9,2% і партія «Спілка-90/Зелені» – 8,9%. Решта партій отримали менше п’яти відсотків голосів, необхідних для проходження в парламент.

 

Цікаво виглядатиме розподіл місць у Бундестазі з врахуванням того, що тепер у вищій палаті німецького парламенту засідатиме 709 депутатів. У попередньому складі їх було 630. Таке варіювання кількості депутатів передбачене Конституцією ФРН і залежить від кількості партій, які потрапили до парламенту. Нагадаємо, що відтепер їх буде шість.

 

Місця розподіляться таким чином: ХДС/ХСС – 246, СДПН – 153, АДН – 94, ВДП – 80, ліві – 69 і «зелені» – 67.

 

Уже відомо, що до наступної урядової коаліції, найімовірніше, увійдуть три партії – християнські демократи, ліберали і «зелені». Виходячи з партійних кольорів, її вже встигли охрестити «ямайською коаліцією». Утім коаліційні перемовини, як передбачають експерти, будуть не такими вже й простими, враховуючи різницю в підходах ХДС/ХСС і «зелених» до багатьох аспектів організації господарки, податкової системи, енергетики тощо.

25.09.2017