Партія Анґели Меркель, як і прогнозувалося, перемогла на виборах до Бундестаґу.

Як засвідчують екзит-поли, блок ХДС/ХСС набрав 33%.

 

 

За Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН), згідно з попередніми даними, проголосувало 20,7% виборців. Третє місце здобула правопопулістська «Альтернатива для Німеччини», яку підтримало 12,8% німців.

 

Далі йдуть: ліберальна Вільна демократична партія (ВДП) – 10,6%, Ліва партія – 9,1% і партія «Спілка-90/Зелені» – 8,9%. Решта політсил отримали менше п’яти відсотків голосів, необхідних для проходження в парламент.

 

Варто зазначити, що це найгірші результати двох великих партій – християнських демократів і соціал-демократів – за минулі півстоліття. На попередніх виборах до Бундестаґу блок ХДС/ХСС набрав 41,5 відсотка голосів, СДПН – 25,7 відсотка. 

 

 

Під час післявиборчих виступів лідерів партій, котрі пройшли до Бундестаґу, стало фактично зрозуміло, яким буде формат наступної урядової коаліції. Перший номер у списку СДПН Мартін Шульц заявив про намір його партії піти в опозицію. Тож єдиним реальним варіантом залишається так звана «ямайська коаліція», до якої ввійдуть християнські демократи, ліберали і «зелені». Разом вони набирають 381 місце в Бундестазі (239+77+65) – цього цілком достатньо для обрання бундесканцлера і формування уряду.

 

Тим часом у Берліні пройшла демонстрація проти ксенофобської партії «Альтернатива для Німеччини». Демонстранти зупинилися перед офісом партії у німецькій столиці, свистіли й вигукували образилві слоґани на кшталт: «Альтернатива – збіговисько расистів», «Забирайтеся геть!» тощо. На одному з транспарантів був напис «Расизм – це не альтернатива».

24.09.2017