У Німеччині проходять вибори до Бундестаґу.

Всі соціології прогнозують впевнену перемогу блоку партій бундесканцлерки Анґели Меркель, проте формат коаліції залишається інтригою.

 

 

У всіх містах Німеччини зранку в неділю, 24 вересня, відкрилися виборчі дільниці, які працюватимуть з 08:00 до 18:00 за місцевим часом, – повідомив телеканал ARD. Німцям належить вибрати новий склад Бундестаґу, який потім сформує уряд країни і обере бундесканцлера.

 

Федеральні вибори в Німеччині проводять кожні чотири роки. Загалом німецький електорат налічує 61,5 млн виборців у віці від 18 років. Німецький Бундестаґ формується за змішаною системою: половина місць відводиться кандидатам, обраним у 299 одномандатних округах простою більшістю голосів, тобто за мажоритарною системою. Друга половина мандатів розподіляється між кандидатами, що пройшли до Бундестаґу за партійними списками в залежності від того, скільки голосів отримала та чи інша партія.

 

Цього разу у парламентських виборах у ФРН беруть участь 42 партії. Щоб потрапити до Бундестаґу, партії-кандидату необхідно набрати не менш як п'ять відсотків голосів. Цьогоріч подолати виборчий бар’єр уперше з часу закінчення Другої світової війни зможуть, згідно зі соціологічними дослідженнями, аж шість партій. До присутніх уже в парламенті – ХДС/ХСС, Соціал-демократичної партії Німеччини, Лівої партії і «Спілка90/Зелені» – зможуть долучитися ліберальна Вільна демократична партія і ксенофобська «Альтернатива для Німеччини».

 

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, яку 22 вересня провів демоскопічний центр Forsa на замовлення часопису Stern і телеканалу RTL, ХДС/ХСС може розраховувати на 36 відсотків голосів і відповідно 227 місць у Бундестазі, СДПН – на 22% (138), «Альтернатива» – на 11% (69), ліберали і ліві – на 9,5% (по 60 місць), «зелені» – на 7% (44).

 

 

Християнські демократи на чолі з Меркель отримають мандат на створення урядової коаліції. З огляду на прогнози, найвірогідніші такі її варіанти:

 

1) нова версія великої коаліції з ХДС/ХСС і СДПН;

 

2) коаліція з християнських демократів, лібералів і «зелених» (жартома її називають «коаліція “Ямайка”», адже партійні кольори в такому варіанті – чорний, жовтий, зелений – відповідатимуть ямайському прапору).

 

Донедавна розглядали варіант, що християнські демократи можуть укласти коаліційну угоду лише з лібералами, але остання соціологія не залишає шансів на такий сценарій.

24.09.2017