Литва закидає Росії порушення повітряного простору.

Вільнюс оголосив Москві офіційну ноту протесту.

 

 

Міністерство закордонних справ Литви викликало у понеділок, 18 вересня, посла Росії Олександра Удальцова. Представники литовського зовнішньополітичного відомства вручили представнику РФ офіційну ноту в зв'язку з порушенням повітряного простору Литви російськими військово-транспортними літаками.

 

Як випливає з повідомлення литовського зовнішньополітичного відомства, на яке покликається інформаційний портал Delfi, інцидент трапився у суботу, 16 вересня, коли з основної частини Росії в Калінінградську область летіло шість російських військово-транспортних літаків «Іл-76», які беруть участь в російсько-білоруських навчаннях «Запад-2017». Два з них відхилилися від плану польоту та о 22.50 і о 23.10 увійшли в повітряний простір Литви над територіальними водами. У ньому російські літаки пробули близько двох хвилин, поки влетіли в Калінінградську область.
 

Міністерство оборони Литви повідомило, що порушення повітряного простору російськими літаками було зафіксовано «засобами Збройних сил Литви зі спостереження за повітряним простором».
 

Активна частина російсько-білоруських військових навчань «Запад-2017» триває з 14-го до 20 вересня. Перед початком навчань литовські офіційні особи висловлювали побоювання щодо ймовірних інцидентів або провокацій. Міноборони Литви також повідомило, що винищувачі повітряної поліції НАТО, які чергують в Литві й Естонії, минулого тижня вісім разів піднімалися в повітря для супроводу російських військових бортів, що летіли в міжнародному повітряному просторі над Балтикою. Загалом було супроводжено 27 російських літаків, переважно винищувачів і літаків розвідки. У більшості з цих російських літаків, котрі летіли над Балтикою, були відімкнуті транспондери.

18.09.2017