До Конгресу США внесено законопроект про захист інтернету від Росії і Китаю.

Документ, за твердженням його ініціаторів, спрямований на просування демократичних принципів в кіберпросторі.

 

                                                      Ед Ройс і Еліот Енґель

 

Законопроект репрезентували двоє чільних членів Палати представників Конгресу США – республіканець Ед Ройс (Ed Royce) і демократ Еліот Енґел (Eliot Engel).  Він покликаний протидіяти спробам Росії і Китаю посилити контроль і цензуру в кіберпросторі – повідомило радіо Voice of America з покликом на спільну заяву конгресменів.

 

«США чимраз частіше зазнають онлайн-атак з боку іноземних діячів. Двопартійний законопроект про кібердипломатію допоможе в боротьбі з іноземними загрозами в інтернеті, одночасно забезпечуючи просування прав людини, зміцнення ринку праці і зростання економіки», – йдеться в заяві.

 

Законопроект передбачає створення посади посланця з питань кіберпростору, котрому буде доручено очолити зусилля Держдепартаменту в сфері кібердипломатії та керувати розробкою і застосуванням міжнародної кіберполітики. Ця політика, за словами авторів законопроекту, «просуватиме демократичні принципи і протидіятиме спробам Росії і Китаю посилити контроль і цензуру в інтернеті».

 

Держдепартаменту доручать виробити критерії «відповідальної поведінки» держав в інтернеті, яка передбачає дотримання демократичних цінностей і прав людини. За словами законодавців, їхня мета – «зробити так, щоб інтернет був відкритим, надійним і безпечним».

 

За словами авторів, задуматися про заходи такого кшталту їх спонукала, зокрема, висунута 2015 року пропозиція Росії, Китаю, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану і Узбекистану про ухвалення кодексу поведінки в галузі інформаційної безпеки, який передбачає «обмеження поширення інформації» та «контроль над комунікаційними та інформаційними технологіями» за наявності загрози для політичної безпеки країни.

15.09.2017