США підтримали ідею розташування миротворців ООН на Донбасі.

Водночас Вашингтон виступив за те, щоб «блакитні шоломи» обов’язково охороняли й ту ділянку українсько-російського кордону, якої не контролює Київ.

 

 

«Введення миротворчих сил ООН на схід України може стати засобом захисту для українських громадян незалежно від їхньої етнічної приналежності і національності. Ми вважаємо це потенційним шляхом до відновлення суверенітету і територіальної цілісності України», – заявила керівниця прес-служби Державного департаменту Сполучених Штатів Гізер Ноєрт (Heather Nauert), відповідаючи на запитання під час прес-конференції.

 

Вона зазначила, що миротворці при цьому повинні мати широкий мандат для залагодження безпеки на всій окупованій території України. «Цей мандат повинен передбачати забезпечення миру і суверенітету України не тільки уздовж лінії фронту, а й на всій території сепаратистських анклавів, в тому числі вздовж міжнародно визнаного кордону між Росією і Україною», – наголосила Ноєрт.

 

Речниця Держдепартаменту підкреслила, що першим кроком до введення миротворчого контингенту має стати поліпшення ситуації в сфері безпеки в Східній Україні. «Ми неодноразово закликали Росію забезпечити реальний і стабільний режим припинення вогню. Ми хочемо, щоб вони відвели війська і важкі озброєння від лінії зіткнення, забезпечивши повний, безперешкодний і безпечний доступ в країну міжнародних спостерігачів, в тому числі й до міжнародного кордону», – сказала Ноєрт.

 

Раніше Росія і Україна розробили різні проекти резолюції ООН про розміщення миротворчої місії на Донбасі. В українському проекті, зокрема, йдеться про те, що Росія не може брати участі в миротворчій місії, а «блакитні шоломи» повинні бути розміщені по цілій зоні конфлікту, включно з українсько-російським кордоном. Тим часом Росія донедавна наполягала на дислокації миротворців лише у зоні розмежування.

14.09.2017