В Україну прибуло перше судно з американським вугіллям.

 

В Україну прибуло перше судно зі Сполучених Штатів Америки з енергетичним вугіллям.

 

Як повідомляє аґенція УНІАН, судно Ocean Ambitious пришвартувалося у морському порту "Южний" (від назви міста Южне, що на Одещині) о 2:15 13 вересня.

 

На борту балкера – 62 тисячі тонн енергетичного вугілля із США для державної енергогенерувальної компанії "Центренерго".

 

Згідно з інформацією адміністрації "Южного", портовики вже приступили до розвантаження; стивідори планують розвантажити імпортне вугілля за три доби.

 

Як відзначив виконувач обов'язків директора підприємства Віталій Жуковський, порт виконує доручення Міністерства інфраструктури з прийому та відправлення вугілля на українські ТЕС. "На початку вересня ми завершили планову підготовку обладнання, адже в найближчий тиждень підприємство планує прийняти одразу чотири судна з вугіллям загальним обсягом понад 295 тис. тонн: одне – для «Центренерго», два – для ДТЕК і одне – для ТОВ «Єврореконструкція». Досвід розвантаження балкерів з антрацитом з ПАР підтверджує нашу здатність ефективно організувати процес", – прокоментував Жуковський.

 

Як прокоментував президент Американської торгової палати в Україні Андрій Гундер, сторони "отримали добру новину". "Співпраця XСoal Energy & Resources і ПАТ "Центренерго" – важливий крок для розвитку українсько-американських торговельних відносин", – зазначив Гундер.

 

Президент Петро Порошенко привітав успішне надходження вантажу в Україну. "Важливий внесок в енергетичну безпеку нашої держави. Яскраве свідчення взаємовигідного співробітництва між стратегічними партнерами. Безповоротна втрата для Росії ще одного інструмента енергетичного шантажу, незважаючи на підступну крадіжку українського вугілля на українському Донбасі", – зазначив голова держави в себе на Facebook.

 

13.09.2017