Українці в США придумали, як врятувати старі книгозбірні в Україні.

 

Компанія MEEST-America, Inc. спільно із ЛОО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» започатковує проект «Порятунок друкованої (книжкової) культурної спадщини». Книжки, поштівки, постери, мапи із приватних бібліотек та збірок, які шукають нових господарів, можуть бути передані у дитячі, сільські, наукові університетські бібліотеки, інформує сайт photo-lviv.in.ua.

 

«Проект "Порятунок друкованої (книжкової) культурної спадщини" народився у співпраці та з ініціативи Петра Пясецького зі США. Людини, котра дуже любить та цінує книжки. Йому стало шкода, образливо та боляче, що українці, які мешкають в Америці, дуже часто, не маючи кому передати свої книгозбірні, свої бібліотеки, просто викидають їх на макулатуру чи сміття, бо не знають, що з ними зробити», – розказав голова ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк.

 

Сам Петро Пясецький розповів, що два роки шукав вирішення проблеми.

 

«Тепер, за допомогою Наталії Брандафі, директора компанії Мeesт-America Inc., можемо допомогти сім’ям і окремим особам зберегти свої книги. Завдяки компанії, що надає великі знижки на відправлення книжок в Україну, ми можемо поширювати книги до бібліотек по всій Україні через бібліотекарів і бібліотеку у Львові. Інший варіант для відправника — призначити одержувача в Україні, а Мeesт-America відправить вантаж на цю адресу з мінімальними витратами», – пояснив Петро Пясецький.

 

У Львові фахові бібліотекарі спільно із волонтерами Товариства охорони пам’яток складатимуть каталог кожної подарованої книгозбірні, аналізуватимуть, визначатимуть або узгоджуватимуть із попередніми власниками місце, куди будуть передані книжки. Наукові, художні та рідкісні книги передадуть в академічні й університетські бібліотеки, а загальні та дитячі — у шкільні та сільські.

 

«Якщо це будуть раритетні видання, то, найімовірніше, ми в контексті цього проекту зробимо тут окрему виставку, де представимо ті книжки, які були передані сюди та які мають особливу букіністичну чи історичну цінність. Що робити з ними далі, це буде узгоджуватися із дарителями та бібліотеками, які б могли належним чином зберігати такі книжки», – уточнив Андрій Салюк.

 

Книжки слід надсилати на таку адресу: Товариство охорони пам’яток і культури, вул. Коперника, 40-а, м. Львів, Україна, для Андрія Салюка.

 

Людина, котра жертвує свою книгозбірню, має упакувати книги і відправити або доставити на адресу: Meest-America (BOOKS-UА), 600 Markley Street, Port Reading, NJ 07064. На упаковці відправник має обов’язково написати BOOKS UA і свою адресу, на яку персонал Мeesт-America відправить рахунок зі знижкою за пересилання книжок.

12.09.2017